SD lovar att fälla nya LOU

Sverigedemokraterna kommer att rösta med alliansen mot regeringens förslag till nya upphandlingslagar. Därmed väntas propositionen falla.

Regeringen kan få svårt att samla majoritet i riksdagen för upphandlingspropositionen. Allianspartierna har hela tiden ansett att förslaget är småföretagarfientligt.

Nu ser det ut som även Sverigedemokraterna kommer att rösta nej till den nya lagen som föreslås börja gälla den 1 januari 2017. Partiets ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt säger till SVT Nyheter:

– Det här är ju kraftigt näringslivsfientliga förslag från en socialistisk minoritetsregering och jag är ganska glad att vi kan vara med och sätta stopp för det här.

Fram till nu har det sett ut som om regeringen kunnat räkna med stöd från Sverigedemokraterna. Det var till och med tal om att gå längre än vad regeringen föreslagit. Så här sa den arbetsmarknadspolitiske talespersonen Sven-Olof Sällström till Inköpsrådet i februari:

– Krav på kollektivavtal i offentliga upphandlingar överensstämmer med vår politik.

Oscar Sjöstedt kritiserar regeringen för att inte bättre ha sökt ett brett stöd för förslagen.

Han oroar sig för småföretagen som han menar får svårare att konkurrera, vilket i sin tur riskerar att göra de offentliga upphandlingarna dyrare för skattebetalarna. Dessutom pekar han på att tolkningen av kollektivavtalen flyttas från arbetsmarknadens parter.

Det är civilminister Ardalan Shekarabi som hållit samman arbetet med propositionen. Han är inte oväntat besviken och twittrar:

– Det här är en krigsförklaring mot svenska löntagare.

Lagrådet har riktat kraftig kritik mot lagförslaget – som därefter justerades något. Finansutskottet ska nu närmast ta sig an upphandlingspropositionen. Omröstning i riksdagen väntas ske den 30 november.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *