Vid onsdagens regeringssammanträde fattades beslut om propositionen Nytt regelverk om upphandling. Civilminister Ardalan Shekarabi utlovade en proposition innan riksdagens sommaruppehåll – och infriade löftet med minsta möjliga marginal.
– Jag är glad att regeringen nu fattat beslut om att gå vidare med förslag som bland annat syftar till att stoppa skattepengar som går till offentliga kontrakt från att kunna orsaka social dumpning.
Han beskriver lagförslaget som ett moraliskt ställningstagande:
– Vi ser tyvärr social dumpning i vissa branscher där den offentliga sektorn är en dominerande aktör. Vi måste ställa krav på schysta villkor för dem som jobbar i offentligt finansierade verksamheter.
Alejandro Firpo, politiskt sakkunnig hos civilministern, är nöjd med att två års arbete nu är i hamn:
– Det här kommer att göra skillnad på riktigt på svensk arbetsmarknad.
Utöver de omdebatterade möjligheterna att ställa krav på villkor enligt kollektivavtal utlovas en rad andra bestämmelser – som kanske inte kommit fram i debatten. Hit hör ökad möjlighet till förhandling, bestämmelser om reserverade kontrakt samt undantag för intern upphandling mellan myndigheter.
Nästa stora fråga är hur det kommer att gå vid voteringen i riksdagen till hösten. Ardalan Shekarabi noterar att frågor som rör schyssta villkor vid upphandling inte är en blockskiljande fråga, något som en färsk Novus-undersökning som gjorts på uppdrag av TCO ger stöd för.
Till Dagens Nyheter säger civilministern att regeringen har lyssnat till kritiken från bland annat Lagrådet. Svaret på exakt hur kritikerna gått till mötes får vänta fram till dess att propositionen överlämnas till riksdagen.
I skrivande stund har beslutet ännu inte expedierats. När detta sker blir propositionen offentlig och då återkommer Inköpsrådet med en analys.
De nya lagarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2017. Kravet från EU var att direktiven skulle ha varit införa senast den 18 april i år. Även om Sverige är långt från ensamt om att dröja med nya upphandlingslagar finns det risk för böter.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer