EU-flagga
Varningssignaler från EU. Foto: EU-kommissionen.

EU ryter till om försenad lag

EU-kommissionen anmärker på att Sverige ännu inte har infört EU:s upphandlingsdirektiv. Den svenska regeringen är dock långt från ensam om att synda.

Kommentus metodhandboken

En dryg månad efter sista datum för att införliva EU-direktiven om offentlig upphandling och koncessioner passerats kommer så den officiella varningen. I ett ” letter of formal notice” påpekar EU-kommissionen att Sverige misslyckats med att införa dessa EU-gemensamma regler i tid.

Även om EU-länder som slirar på detta sätt kan dras inför EU-domstolen är varningen rätt milt utformad. Det slås fast att det nya regelverket effektiviserar upphandlingar samt har andra fördelar som till exempel att underlätta anbudsgivning för små och medelstora företag.

Den svenska regeringen är långt från ensam om att ha haft svårigheter att anpassa de tre EU-direktiven till nationell lag.

Samma uppmaning till handling har skickats till regeringarna i ytterligare 20 länder: Belgien, Bulgarien, Cypern, Estland, Finland, Grekland, Irland, Kroatien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Polen, Portugal, Rumänien, Slovenien, Spanien, Tjeckien och Österrike

Enligt planen ska nya svenska upphandlingslagar börja gälla den 1 januari 2017. Regeringen utlovar en proposition till riksdagen innan sommarlovet bryter ut.

Kommentus metodhandboken

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *