Skip to content
  • Prenumerera på Inköpsrådets nyhetsbrev
Inköpsrådet
  • Ämnen
    • EU-domstolen
    • Hyresundantaget
    • Kvalificering
    • Likabehandlingsprincipen
    • Processregler
    • Ramavtal
    • Sekretess
    • Upphandlingsskadeavgift
  • Karriär
    • Lediga jobb
    • Lönestatistik
    • Rekrytera smart med Inköpsrådet
  • Utbildning
  • Konferenser
  • Annonsera
    • Annonsera
    • Platsannonsera
  • Om oss
    • Kontakta oss
    • Integritetsspolicy

Svår balansakt vid leverantörsbyte

Ett leverantörsbyte medför ibland en verksamhetsövergång som aktualiserar de arbetsrättsliga reglerna. Viktor Hård af Segerstad och Martina Sterner, Advokatfirman Schjødt, tar upp frågor i gränslandet mellan upphandlingsrätt och arbetsrätt.

| 2020-03-31

Efter upphandlingar inom vissa sektorer, exempelvis kollektivtrafik och hälso- och sjukvård, är det relativt vanligt att den nya leverantören övertar sådana tillgångar som den tidigare leverantören har använt för att klara sina åtaganden under den föregående avtalsperioden.

Ett sådant övertagande kan vara en så kallad verksamhetsövergång som aktualiserar lagen om anställningsskydd, LAS, och som innebär att arbetstagares rättigheter och skyldigheter övergår till den nya leverantören.

Dessa bestämmelser i LAS grundar sig på EU:s överlåtelsedirektiv (direktiv 2001/23). Om en viss transaktion ska kvalificeras som en verksamhetsövergång enligt LAS avgörs från fall till fall utifrån de av EU-domstolen fastställda så kallade Spijkerskriterierna – en juridisk analys som ibland är komplicerad även för den erfarne arbetsrättsjuristen.

En bedömning utifrån Spijkerskriterierna innebär bland annat en prövning av i vilken utsträckning materiella tillgångar och personal övertas i samband med transaktionen. Det är en helhetsbedömning som ska göras och avgörande för om en verksamhetsövergång föreligger i överlåtelsedirektivets mening är, förenklat uttryckt, om verksamheten har bevarat sin identitet, det vill säga om det finns en bestående ekonomisk enhet efter transaktionen, en så kallad ”going concern”.

Att en transaktion klassificeras som en verksamhetsövergång i arbetsrättslig mening kan av naturliga skäl vara förenat med vissa risker för den som ska överta driften av en verksamhet.

För att minimera riskerna måste anbudsgivare få möjlighet att bedöma om det blir aktuellt att ta över personal med allt vad det innebär. Det är därför viktigt att även myndigheten har gjort en noggrann analys av den frågan inför utformningen av upphandlingsdokumenten och att information finns som gör att anbudsgivarna kan göra adekvata bedömningar utifrån Spijkerskriterierna.

I ett avgörande från 2001 (mål C-172/99, Liikenne), som rörde verksamhetsövergång i samband med en bussupphandling, uttalade EU-domstolen att en anbudsgivare måste kunna bedöma om den har ett intresse av att överta materiella tillgångar och personalstyrka från den tidigare leverantören samt om detta övertagande ska anses utgöra en verksamhetsövergång eller inte.

I målet hade den nya leverantören övertagit den tidigare leverantörens personal men inte den tidigare leverantörens bussar. Enligt EU-domstolen kunde det i det fallet inte vara fråga om en verksamhetsövergång då några betydande materiella verksamhetstillgångar (bussarna) inte hade övergått till den nya leverantören.

Liikenne har tolkats som att ett övertagande av materiella verksamhetstillgångar, efter en offentlig upphandling av den aktuella karaktären, närmast har varit en förutsättning för att ett övertagande av en verksamhet ska klassificeras som en verksamhetsövergång enligt överlåtelsedirektivet. I ett avgörande den 27 februari 2020 som också rörde en bussupphandling, mål C-298/18, Grafe och Pohle, har EU-domstolen dock slagit fast att så inte är fallet.

I Grafe och Pohle innehöll upphandlingsdokumenten tekniska och miljömässiga krav som innebar att det inte var aktuellt för den nya leverantören att överta den tidigare leverantörens bussar, varför endast personal övertogs. EU-domstolen fann att en verksamhetsövergång i överlåtelsedirektivets mening kan föreligga även om inga nämnvärda materiella verksamhetstillgångar övertas av den nya leverantören. Detta förutsätter dock att andra omständigheter, till exempel att merparten av personalen har övertagits, medför att den ekonomiska enheten bevarar sin identitet.

Grafe och Pohle påminner om att frågan om verksamhetsövergång i samband med offentlig upphandling är fortsatt aktuell och alltjämt måste bedömas i det enskilda fallet utifrån Spijkerskriterierna.

En intressant men ännu obesvarad fråga är vad som gäller när en transaktion inte förefaller utgöra en verksamhetsövergång i arbetsrättslig mening, men där den upphandlande myndigheten ändå uppställer ett krav på att leverantören ska överta personal enligt LAS.

Numera framgår av upphandlingslagstiftningen att beställarna bör beakta ”sociala och arbetsrättsliga hänsyn vid offentlig upphandling om upphandlingens art motiverar detta.”. Att garantera den tidigare leverantörens anställda kontinuitet genom en tryggad anställning kan naturligtvis utgöra sådana hänsyn.

Ett krav som går utöver arbetsrätten har dock av vissa ansetts stå i strid med såväl proportionalitets- som likabehandlingsprincipen. Huruvida krav om att leverantören ska överta personal är förenliga med LOU eller inte, även i de fall då det inte är påkallat enligt arbetsrätten, får ytterst avgöras av domstolarna. Sådan praxis har hittills, oss veterligen, uteblivit. 

Klart är däremot att motstridiga intressen kan uppstå i dessa situationer som innebär att beställarens utformning av upphandlingsdokumenten ibland närmast kan liknas vid en balansakt på slak lina.

Det är givetvis önskvärt att arbetstagarnas rättigheter upprätthålls i största möjliga utsträckning. Som illustreras i Grafe och Pohle kan dock kravställningen i det enskilda fallet medföra att den nya leverantören inte har något intresse av att ta över den tidigare leverantörens alla övriga verksamhetstillgångar för fullgörandet av kontraktet – med resultatet att det uppstår oklarhet om huruvida de arbetsrättsliga skyddsreglerna aktiveras. Dessutom måste de upphandlingsrättsliga principerna givetvis iakttas.

Sammantaget krävs att beställare noga överväger frågan om verksamhetsövergång och beaktar både upphandlingsrätten och arbetsrätten även om detta i vissa fall blir en svår avvägning.

Juristpanelen

Läs mer: DirektivEUEU-domstolenJuridisk krönikaMiljökravSociala krav

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fler artiklar

Lediga jobb

Upphandlingsjurister till Statens inköpscentral på Kammarkollegiet

Svenska Bostäder söker entreprenadupphandlare

Avtalscontroller inom välfärdsbrottslighet till Sollentuna kommun

Strategisk Entreprenad­upphandlare/­kategori­ledare till Stockholm Vatten och Avfall

  • Rekrytera rätt kompetens med Inköpsrådet
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Pernilla Norman

Kursen gör SUA begripligt

Anna David, upphandlare vid Jönköping Energi, rekommenderar alla som upphandlar något skyddsvärt att gå utbildningen Säkerhetsskyddad upphandling:
– Kursen är jättebra, pedagogisk, lätt att förstå och följa, säger Anna David.

Ny vägledning för att hantera leverantörer utanför EUNy vägledning för att hantera leverantörer utanför EU
Misstanke om jäv räcker inte för att avbrytaMisstanke om jäv räcker inte för att avbryta
Förslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skälFörslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skäl
Krävs mer än spekulationer för utredningsansvarKrävs mer än spekulationer för utredningsansvar
Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
Advokatbyråns 15 förbättringsförslagAdvokatbyråns 15 förbättringsförslag
Oklara omständigheter för preklusionsreglerOklara omständigheter för preklusionsregler
Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 årUpphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år

Nytt från Upphandling24

  • Miljardstukad leverantör slår tillbaka
  • Vad hållbar upphandling av tjänster innebär
  • Munkfors i topp
  • Vill se mer svenska varor hos FN
  • Bravida i nytt blåsväder
  • Cosmic-dom: lång väntan förlängs
  • Hållbara upphandlingar för långsiktigt värde

Kommentarer från läsarna

Johan : Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
Tack för en bra genomgång! Ogiltiga och olämpliga anbud hanteras alltså olika. Ogiltiga är bland annat "anbud som inte överensstämmer…
David Sundgren : Förslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skäl
I ett öppet förfarande är det inte förbjudet att träffa anbudsgivare så länge grundläggande principer m m upprätthålls så frågan…
Nils Larsson : Förslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skäl
Ett bra förslag, förhandlingar ska i min mening användas oftare. Förslaget är även passande med dagens politiska fokus på effektivitet,…
- : JO-kritik står fast, kan inte överklagas
Maktmissbrukare med andra ord
- : JO-kritik står fast, kan inte överklagas
Tjänsteman på JO uppger att de "väljer" vilka ärenden de ska utreda oavsett om det är ett fel som begåtts…
Måns Weimarck : Förslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skäl
Synnerligen bra idé! Det öppnar upp för goda affärer, minskar behoven av extensiva marknadsundersökningar före varje upphandling och minskar risken…
Björn : Oklara omständigheter för preklusionsregler
Jag saknar grundläggande information i fallet. Det verkar uppenbart att domstolen inte iaktog kontexten så jag anser är av avgörande…
Björn : Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
Den som följer diskussioner om onormalt låga priser måste slås av myndigheternas och rättsväsendets total oförmåga att tackla relativt enkla…
Frans : Oklara omständigheter för preklusionsregler
Intressant! "Skäl till varför en omständighet ska få åberopas utgör knappast i sig en omständighet till stöd för en talan…
Eva : Subjektiv objektivitet
Förbittrad som leverantör blir man, när det hänvisas till ospecifiecad "kvalitet" Hur skall man som leverantör veta vad som kan…

Senaste inläggen

  • Ny vägledning för att hantera leverantörer utanför EU
  • Misstanke om jäv räcker inte för att avbryta
  • Förslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skäl
  • Krävs mer än spekulationer för utredningsansvar
  • Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
  • Advokatbyråns 15 förbättringsförslag
  • Oklara omständigheter för preklusionsregler
  • Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
  • Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
  • Allvarligt fel när vd begått brott
  • Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
  • Subjektiv objektivitet
  • Ok med förhandlat oannonserat förfarande
  • Leverantörer från tredjeland kan uteslutas
  • Hur bevisas yrkesmässig kapacitet?