Halva mandatperioden har gått. Det firar Ardalan Shekarabi genom att idag debattera upphandling mot Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson på Multicopy Arena i skånska Bromölla.
– Jag kommer att ta strid för att lönedumpning i samband med offentliga upphandlingar ska upphöra. I Sverige ska svenska löner och villkor gälla, säger Ardalan Shekarabi.
Mycket står på spel i debatten. Civilministern har, under den halva mandatperiod som nu gått, lagt både tid och prestige på förslaget till nya upphandlingslagar. Lagstiftningsarbetet är det största under mandatperioden.
Fast förankringsarbetet har kritiserats. Utan stöd från Sverigedemokraterna ser propositionen ut att falla vid omröstningen i riksdagen. Eller i alla fall avlövas på de kravställningar som inte specifikt ingår i EU-direktivet.
Ardalan Shekarabi har lyckats betydligt bättre än företrädaren Stefan Attefall i att sätta upphandling i fokus. Med rätta – eftersom offentlig sektor under fjolåret införskaffade varor och tjänster för 844 miljarder kronor enligt Doublechecks siffror.
Socialdemokraterna formulerade redan innan riksdagsvalet 2014 tankar på en nationell upphandlingsstrategi. För ett år sedan vann civilministern stort gillande genom att bjuda in till möten med upphandlare, leverantörer och organisationer för att hämta in åsikter och idéer i det arbetet.
I samband med offentliggörandet av strategin i somras förklarade Ardalan Shekarabi att den tydliggör regeringens prioriteringar på området:
– Det innebär att det blir lättare för leverantörerna att veta vilka krav vi vill ställa och det underlättar dialogen mellan näringslivet och det offentliga.
Klart är att civilministern inte är så bra på tidplaner. Strategin skulle enligt ursprungsplanen ha varit klar under våren. Nya upphandlingslagar skulle vi egentligen ha haft i april i år.
Det saknas inte jobb för resten av mandatperioden. Ardalan Shekarabi har lovat att bland annat utreda förenklingar av lagstiftningen för upphandlingar under EU:s tröskelvärde.
Ett genomgående tema vid hans framträdanden i Almedalen i somras var att det är för många överprövningar av offentliga upphandlingar. Exakt hur reglerna ska ändras för att få ner antalet överprövningar är dock mer oklart.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer