Upphandlingsgruppens affärsmetoder resulterade i hundratals polisanmälningar. Ett slugt upplagt bluffande får bolagets huvudman att gå fri efter det att åklagare valt att skriva av merparten av ärendet.
– Bedömningen är att det inte är möjligt att styrka brott, bekräftar Magnus Lindegren, chef för polisens bedrägerisektion i Göteborg, som har haft hand om utredningen mot landets sannolikt mest notoriska upphandlingsskojare.
Ärendet mot Upphandlingsgruppen (som tidigare hette Tenders Daily) har varit stort och polisen i Göteborg har satsat rejäla utredningsresurser på det. Magnus Lindegren berättar att man fått in flera hundra anmälningar.
För ungefär ett år sedan gjordes ett antal husrannsakningar. Vid tillslagen togs bland annat datorer i beslag. Utrustning som nu lämnas tillbaka.
– Trots att vi gått igenom tre miljoner mejl från beslagtagna datorer har det på grundval av förda konversationer inte varit möjligt att reda ut vad som avtalats och på så sätt styrka brott.
Upphandlingsgruppens ”affärsidé” har varit att locka framför allt småföretagare att teckna prova-på-prenumerationer på upphandlingsbevakning. Dessa har sedan omvandlats till reguljära abonnemang som kostat mellan fyra och nio tusenlappar, men att leda i bevis att avtalen var uppenbart oskäliga har inte lyckats.
Ett annat klagomål har rört tjänstens kvalitet. Databasen har av många beskrivits som usel:
– Företaget har bevisligen erbjudit en tjänst och att bedöma hur användbar den är ligger i betraktarens öga, säger Magnus Lindgren.
Även om upphandlingsbluffen inte resulterar i åtal blir mannen bakom skojarbolaget inte helt utan straff. Han har accepterat villkorlig dom (som innebär att fortsatt brottslighet under prövotiden på två år straffas högre) och böter. Detta för att ha missbrukat Domstolsverkets logotyp på kravbrev i syfte att skrämma till betalning.
Trots allt säger Magnus Lindegren att han inte är helt missnöjd:
– Verksamheten har upphört, vi har inte fått in några nya anmälningar och förhoppningen är att det inte ska bli någon fortsättning på det här, säger han och berättar att de bluffområden där det just nu kommer in flest anmälningar är telekataloguppgifter och fordonsvärdering.
Någon chans för lurade företagare att få pengar tillbaka finns knappast. Upphandlingsgruppen försattes i fjol i konkurs.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer