Inom svensk upphandlingslagstiftning har ”krav på nivå med kollektivavtal” blivit ett begrepp. Samtidigt öppnar andra lagar för att det från den 1 juni faktiskt blir möjligt att kräva svenska kollektivavtal hos utländska företag med i vårt land utstationerad personal – detta sedan riksdagen röstat för att lex Laval ska rivas upp.
Lex Laval har sedan år 2010 begränsat fackens rätt till stridsåtgärder mot arbetsgivare med utstationerade arbetstagare. När utstationeringsreglerna ändras kan fackförbunden agera mot arbetsplatser med utländsk arbetskraft om det saknas svenska kollektivavtal.
Facket stridsmöjligheter är dock beskurna. Även fortsättningsvis är de begränsade till minimivillkoren i utstationeringsdirektivets ”hårda kärna”.
LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson förutser bättre arbetsvillkor för arbetstagare som kommer till Sverige för att arbeta under en begränsad tid. Han säger att beslutet innebär en rad viktiga förstärkningar av den svenska modellen:
– Den del som gäller möjligheter till kontroll av gästande företag välkomnar vi särskilt eftersom missförhållandena ofta är störst bland dessa företag.
Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm gläds också:
– Vi i facket visste att börjar man ställa arbetare emot varandra utifrån nationalitet, då kommer det att gå illa. Nu har historien visat att våra farhågor slog in, och att lagen nu rivs upp är en stor seger för den fackliga kampen.
Regeringen fick stöd av Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna när de nya utstationeringsreglerna röstades igenom. Allianspartierna reserverade sig.
UPPDATERAD 2017-04-28 kl 09:40: Ny rubrik.
Att ställa krav på svenska kollektivavtal i upphandlingar kommer dock fortsatt vara otillåtet. Däremot kommer det fortsatt vara tillåtet att ställa krav på villkor enligt allmänngiltiga svenska kollektivavtal och krav i den s.k. hårda kärnan av utstationeringsdirektivet. Se t.ex. https://www.konkurrensverket.se/globalassets/publikationer/rapporter/rapport_2015-6.pdf
Regleringen härleds från de unionsrättsliga principerna och EU-direktiven som implemeterats i Sverige genom LOU och utstationeringslagen. Att Sverige nu väljer att ändra utstationeringslagen ändrar därmed inte möjligheten att ställa dessa krav, endast möjligheten att ta till stridsåtgärder. Att Arbetsmiljöverket kommer få en samordnande funktion för att samla in och informera om villkoren i kollektivavtalen kan komma att underlätta för upphandlande myndigheter när det blir obligatoriskt att, när det är behövligt, ställa krav på villkor enligt kollektivavtal.
Gustav Knopp
Jurist och Upphandlingskonsult
AffärsConcept
Hej Gustav,
Tack för klokt påpekande! Jag menade inte att göra fritt fram för krav på kollektivavtal vid upphandling, och har därför ändrat artikelrubriken till att bli mer passande.
//Per på Inköpsrådet