Vanlig frukt istället för ekologisk. Lättare fruktkorg än beställt. Sekunda varor. Korgar som packats långt innan leverans. Fruktkorgsfusket är inte obetydligt och Robert Hornbeck, vd för RCD Food Service som levererar under varumärket Fruitify, anser dessutom att utvecklingen gått bakåt istället för framåt när det gäller offentliga upphandlingar:
– Upphandlarna har valt den enklaste vägen genom att bara tala om lägsta pris och har på det viset själva bäddat för att bli offer för de fruktföretag som fuskar.
Är det något särskilt en upphandlare ska vara observant på?
– Får man ett kilopris på ekologisk frukt som ligger under 20 kronor så gäller det definitivt att dra öronen åt sig.
Enligt Robert Hornbeck behöver ett pris som understiger två tior inte betyda att leverantören fuskar, men han poängterar att kvalitetsskillnaderna på frukt är stora. I det priset ryms inte den bästa klass 1-frukten.
Redan år 2005 genomförde Polismyndigheten en upphandling av personalfrukt. Den tycker han att fler borde snegla på.
– Vi har länge frågat oss varför fler inte gör på samma sätt som Polisen gjorde. På detta sätt kan den upphandlande enheten få det mest prisvärda anbudet, inte det billigaste.
Pris gav en multiplikator på tio. Kvalitet gav en multiplikator på sju och leverantörens kapacitet gav en multiplikator på sex. Till utvärderingspunkterna hörde också variation i leveransen, servicegrad och emballage (som har stor betydelse när det kommer till hygienen).
– Samtliga som lämnade anbud skulle dessutom göra en provleverans där fruktens kvalitet kontrollerades.
Han passar också på att slå hål på myten om att det är mer krångelfritt att efterfråga en nationell leverantör:
– Det är inte helt ovanligt att de nationella fruktföretagen löser lokala leveranser med underleverantörer som de aldrig tar upp i anbudet.
Så här slipper du bli lurad
- Kolla att tilltänkt leverantör är certifierad för att hantera eko-frukt.
- Be om referenser och fråga hur det fungerar och smakar.
- Våga vara frågvis om du är tveksam till någon frukt i korgen.
- Gör stickprover genom att kolla kvaliteten och väga frukten.
- Be att få se RIP-certifikat (riktlinjer inom hygien-, miljö- och kvalitetsarbete) inom packerier.
- Betala ett realistiskt pris och var sunt skeptisk till lågt kilopris.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer