Kritiserat fruktkorgsföretag åker ut

Åtalsanmäld fruktkorgsleverantör i fortsatt blåsväder. Bodens kommun säger upp avtalet redan efter sex veckor och Inköp Gävleborg utlovar extra noggrann leveranskontroll.

Leda upphandlingar effektivt
Kommunicera bättre med leverantörer och verksamhet
Upphandla funktion i praktiken
GDPR & offentlig upphandling

I december i fjol åtalsanmäldes Företagsväxter i Knivsta av Livsmedelsverket för brott mot livsmedelslagen. Företaget har vunnit en rad upphandlingar av fruktkorgsleveranser till myndigheter, landsting och kommuner.

Till klagomålen hörde bland annat att korgarna vare sig höll utlovad vikt eller ekologisk fruktandel. Livsmedelsverket påpekar också att företaget har brutit mot reglerna om ekologisk produktion eftersom det inte låtit certifiera alla sina anläggningar som hanterar ekologisk frukt.

Strax efter att denna anmälan blev känd gjorde sig Bodens kommun till kund hos bolaget. Företagsväxter vann den upphandling som kommunen genomförde under hösten.

Fast samarbetet verkar bli rätt kortvarigt. Kommunen, som redan vid leveransstarten poängterade att korgarnas innehåll skulle följas upp extra noga, är redan efter sex veckor redo att säga upp avtalet på grund av kvalitetsbrister.

Efter ett vite på 10 000 kronor i februari ligger avtalet nu i stöpsleven:

– Bodens kommun har gett företaget väldigt många chanser och ändå har man inte förbättrat sig. Det är viktigt att vi som avtalspart reagerar och agerar när en leverantör inte lever upp till kravet vi ställer, säger Boens kommuns upphandlingschef Theresa Hägglund till NSD.se.

Den 1 april börjar det kritiserade företaget också att leverera på ett avtal som Inköp Gävleborg slutit. Det handlar om korgar för cirka 900 000 kronor per år till Gävle och Ovanåkers kommuner och till Gavlegårdarna, Gavlefastigheter, Gästrike Vatten, Gästrike Återvinnare och Söderhamn Nära.

– Det är ju först när man är dömd för ett brott som är kopplad till den sak man ska utföra som kan exkluderas från den offentliga affären, säger Johan Almesjö, förbundsdirektör för Inköp Gävleborg, till Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Även Inköp Gävleborg utlovar extra noggrann leveranskontroll.


Praxisdagen

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *