Polisen har lagt ner förundersökningen om misstänkt bedrägeri inom Malmö stads undervisning i svenska för invandrare. I april polisanmälde kommunen de båda utbildningsföretagen Astar och Hermods sedan fusk uppdagats med redovisning och bemanning av detta upphandlade uppdrag.
Academedia, där Astar ingår, har arbetsbefriat tre medarbetare. Efter att ha gått igenom runt 1 500 dokument hittar polisen ändå inte någon ansvarig som skäligen kan misstänkas för brott.
Till Sveriges Radio P4 Malmöhus säger Lars Rehnberg, direktör för gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen inom Malmö stad, att detta beslut inte påverkar kommunens inställning:
– Vi står fast både vad gäller Astar och Hermods, att här har det systematiskt och medvetet över lång tid varit så att man på felaktiga grunder har felfakturerat stora belopp.
Lena Sandlin är operativ chef på Thorengruppen som äger Astar. Hon berättar att man skyndsamt utrett och levererat reviderade personallistor för hela avtalsperioden till Malmö stad.
Samtidigt som hon är lättad över att ärendet lagts ner betonas att polisens beslut inte fråntar bolaget ansvar för att göra rätt, något som man lovar att göra.
– Vi kommer att, precis som vi sagt hela tiden, betala tillbaka varje krona som felaktigt utbetalats för något vi inte levererat.
Som det ser ut nu är kommunens krav 34 miljoner kronor. Fast sista order är nog inte sagt om beloppet.
– Exakt hur mycket det blir får vi avvakta med tills den juridiska processen är klar mellan oss och Malmö stad, säger Lena Sandlin.
Thorengruppen och Academedia har efter det som skett rätat upp sina respektive organisationer och skärpt kontrollsystemen.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer