Upphandlingsfusk blir polisärende

Lars Rehnberg

Lars Rehnberg. Foto: Pelle Jernryd.

Fuskfakturorna från Malmö stads sfi-leverantörer resulterar i ännu en polisanmälan. Samtidigt som Hermods anmäls för misstänkt bedrägeri ber kommunen om att få tillbaka minst 4,7 miljoner kronor från det Academediaägda företaget.


Malmö stad har polisanmält Astar för fiffel med redovisningen och även krävt tillbaka pengar. Nu landar ytterligare en anmälan om misstänkt bedrägeri, mot en annan av upphandlingens vinnare, på polisens bord.

Utöver polisanmälan vill kommunen ha tillbaka minst 4,7 miljoner kronor som betalats ut till Hermods på grundval av felaktig fakturering. Enligt Malmö stad har Hermods under augusti, september och oktober i fjol tagit betalt för betydligt fler lärare än de i verkligheten haft i svenska-för-invandrare-undervisningen.

Lars Rehnberg, förvaltningsdirektör vid Malmö stad, berättar att man begärt rättade personallistor för hela avtalsperioden:

– Trots påstötningar har vi endast fått listor för tre månader. Av dessa framkommer uppenbara oriktiga faktureringar.

Han öppnar för att återbetalningsbeloppet kan komma att öka:

– Vi misstänker att denna hantering satts i system och är minst lika omfattande för andra, ännu inte redovisade, månader.

Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen fortsätter att granska redovisningarna från Astar och Hermods, som båda erkänt att de gjort fel. Astar har krävts på 7,6 miljoner kronor, men även här misstänker kommunen att felaktigheterna är större än vad som hittills avslöjats.

Lena Sandin, operativ chef på Thorengruppen och tillförordnad affärsområdeschef för Astar, säger att man är mitt inne i en juridisk process:

– Vi ska naturligtvis göra rätt för oss. Men det är för tidigt för mig att kommentera om beloppet som Malmö stad kommer med är rimligt, säger hon.

Även de övriga tre företag som Malmö stad upphandlat sfi av – Alphace, Miroi och Iris Hadar – ingår nu i den fördjupade kontrollen. Lars Rehnberg pekar på allvaret i det som skett:

– Inte bara att dessa leverantörer medvetet och systematiskt ägnat sig åt oegentligheter, utan även att de sviker elevernas rätt till en kvalitativ utbildning.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *