I och med att Alliansen fick Sverigedemokraterna med sig vid riksdagsomröstningen stoppades centrala delar av regeringens upphandlingsproposition. De skrivningar om gick ut på att myndigheter vid behov ska ställa krav på arbetstid, lön och semester för personalen hos upphandlade leverantörer röstades ner.
Sverigedemokraterna, som anklagats för att ha bytt fot i frågan kring arbetsrättsliga krav, har varit kritiska mot regeringen. Och mot civilminister Ardalan Shekarabi i synnerhet. I september beskrev Felix Byström, pressekreterare inom partiet, förankringsprocessen som obefintlig:
– Regeringen har inte frågat om det finns några delar som vi hellre hade formulerat annorlunda för att försäkra sig om vårt stöd, vilket är extremt ansvarslöst.
På riksdagens uppmaning arbetar regeringen nu med en kompletterande proposition. På frågan om regeringen denna gång sökt samarbete svarar Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt:
– Nej, regeringen har inte på något sätt sökt samband med mig eller med oss.
Han tillägger:
– Det ska bli spännande att se vad propositionen innehåller.
Centerpartiets ekonomisk-politisk talesperson Emil Källström uppger dock att det förs samtal med regeringen.
– Men än finns det inget att säga om vad vi kommer fram till.
Striden om hur lagstiftningen ska se ut hindrar inte arbetsrättsliga krav i samband med större offentliga upphandlingar. Konkurrensverket slog år 2015 fast att sådan kravställning både är möjlig och rimlig. Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom:
– Det är rimligt att säkerställa att de som gör affärer med kommuner, landsting och staten använder sig av schyssta villkor.
Flera kommuner har infört upphandlingspolicies, eller är på väg att göra det, med krav på kollektivavtalsliknande villkor. Senast ut är Luleå kommun.
– Konkurrens ska ske på lika villkor, poängterar kommunalrådet Niklas Nordström.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer