SD: Vi har inte ändrat uppfattning

Innan gårdagens besked trodde de flesta att Sverigedemokraterna skulle rösta för upphandlingspropositionen. Partiet värjer sig nu från anklagelsen om att ha svängt i uppfattning.

Kommentus metodhandboken

I början av året var intrycket att Sverigedemokraterna skulle rösta med regeringen kring krav på nivå med kollektivavtal vid offentlig upphandling. Till Inköpsrådet sa partiets arbetsmarknadspolitiske talesperson Sven-Olof Sällström att krav på kollektivavtal i offentliga upphandlingar överensstämmer med partiets politik.

Mot bland annat den bakgrunden kom gårdagens besked från Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson, överraskande. Utan stöd från Sverigedemokraterna faller propositionen.

Idag betonar Felix Byström, pressassistent vid Sverigedemokraterna, att partiet inte har svängt i frågan:

– Regeringens proposition om upphandling kom först i juni. Innan dess har det endast varit möjligt att resonera allmänt, men det går inte att landa i ett färdigt ställningstagande angående en proposition som inte finns.

Fast känslan är ändå att ni ändrat er på vitala punkter? Inte minst sedan det blivit känt att tjänsteföretagens organisation Almega genomfört ett omfattande uppsökande lobbyarbete och bland annat betalat Advokatfirman Lindahl för att analysera de arbetsrättsliga krav som föreslås.

– Vi är fortfarande av uppfattningen att upphandlare ska ställa rättvisa och goda villkor, men vi kan inte rösta igenom en proposition som innehåller så mycket som vi inte kan stå bakom.

Felix Byström upprepar den kritik mot förankringsprocessen som Oscar Sjöstedt redan framfört:

– Regeringen har inte frågat om det finns några delar som vi hellre hade formulerat annorlunda för att försäkra sig om vårt stöd, vilket är extremt ansvarslöst.

Kommentus metodhandboken

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *