Företagsklimatet i landets kommuner har aldrig varit så bra som nu. Det slår Svenskt Näringsliv fast efter att ha sammanställt enkätsvar från över 30 000 företagare som svarat på frågor om företagsklimatet i sina hemkommuner.
– Samtidigt är skillnaderna stora mellan topp och botten. Fler kommuner presterar bättre, färre fastnar i botten, säger Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer vid Svenskt Näringsliv.
Vårgårda tar över förstaplatsen från Munkfors som kommunen med högst sammanfattande omdöme. Nya på tio-i-topp-listan är Timrå, Höganäs och Essunga. Lägst sammanfattande betyg från företagarna får Pajala.
Kräftgången för landets tre största kommuner gör halt. Av de större kommunerna tappar Norrköping mest och landar på 2,86. Gävle, Borås och Örebro backar också. Uppsala, Jönköping och Lund kliver däremot framåt.
– Det är positivt att det sammanfattande omdömet förbättrats, men vi ser också att vi backar inom vissa områden, säger Hans Forsberg, kommunstyrelsens ordförande i Kungsbacka.
Kungsbacka går från 3,2 till 3,4. Företagarna upplever att attityder från tjänstemän och politiker har förbättrats, men att det fortfarande finns förbättringspotential inom exempelvis upphandling.
Enligt Christer Östlund har flera framgångsrika kommuner haft ett högt omdöme under många år. Fast han poängterar att ett framgångsrikt företagsklimat är skört och kräver ständig tillsyn och förbättringar:
– Det gäller att försvara sin position, annars halkar man snabbt efter.
Klart är att landets företagare är fortsatt snåla med betygen på sina kommuners upphandlingar. Snittbetyget för delfrågan upphandlingar ligger i år på 2,7, ungefär som i fjol.
År 2008 var förtroendet för upphandlingsverksamheten på topp med betyget 2,94 för att därefter rasa. År 2017, då snittet låg på 2,66, skedde ett trendbrott.
Vårgårdas upphandlingsbetyg är 4,03. Från ”lågpunkten” 2,78 år 2012 har det bara blivit bättre. Kommunchef Lars Björkqvist säger att man arbetat mycket med denna fråga:
– Jag tror att det uppskattas att företag bjuds in och får se vad vi ska upphandla, att alla får chansen att vara med.
Solna, en kommun som alltid placerar sig bra i denna typ av ranking, ligger på ”upphandlingsbetyg” 3,26. Det är ett fall sedan fjolårsmätningen.
Kommunpolitikernas uppfattning om hur upphandlingarna fungerar är betydligt rosigare än företagarnas betyg. I år får upphandling ett genomsnittsbetyg på 3,6 från de politiker som besvarat enkäten.
Betyg sätts på en skala mellan ett och sex, från dåligt till utmärkt. Den 24 september publicerar Svenskt Näringsliv hela materialet.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer