Pehr Granfalk
Pehr Granfalk gläds över Solnaklimatet. Foto: Ingemar Edfalk.

Som vanligt: bäst klimat i Solna

Landets företagare har sagt sitt. Solna bjuder, för nionde året i rad, på landets bästa näringslivsklimat.

Solna stad har landets bästa näringslivsklimat. Solna följs i Svenskt Näringslivs färska ranking av Sollentuna, Nacka, Vellinge och Höganäs.

Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande i Solna, gläds över förstaplaceringen – för nionde året i rad:

– Det är ett kvitto på att Solnas målmedvetna arbete för att öka dialogen med företagen och möta deras behov lönar sig. Ett bra företagsklimat är något som gynnar alla oss som bor och verkar i Solna.

Många mindre kommuner söderut i landet placerar sig väl. Staffanstorp gick exempelvis upp tolv placeringar till plats elva. Ystad har ryckt fram 75 placeringar till plats 32.

Sämre är det med storstäderna. Malmös placering, som nummer 153, är den sämsta sedan mätningarna startade. Stockholm ligger på plats 96 och Göteborg är nummer 168. Detta oroar Christer Östlund som är ansvarig för kommunrelationer på Svenskt Näringsliv:

– Företag i hela Sverige är beroende av ett gott företagsklimat i storstäderna, poängterar han.

Trots att Helsingborg ramlade ner 15 platser är denna kommun tillsammans med Västerås ensamma bland landets 15 städer med över 100 000 invånare att kvala in bland de 50 i rankinglistans topp.

Peter Danielsson, kommunstyrelsens ordförande, betonar det långsiktiga målet att Helsingborg ska ha det bästa klimatet för företagsamma människor.

– Det är klart att vi vill se en rörelse framåt. När vi inte får kvittot på det är det en uppmaning till oss att arbeta vidare i bred dialog med företagen.

Rankingen bygger på sammanlagt 18 faktorer som viktas olika tungt. Hit hör tillämpning av lagar och regler vid exempelvis upphandling samt konkurrens från kommunens verksamheter och i vilken utsträckning som entreprenader upphandlas.

Även servicen till företagen bedöms. Tjänstemännens attityder till företagande bedöms inom områden som bygglov, miljötillsyn och upphandling.

Utöver enkätsvar från 31 383 företagare bestäms en kommuns ranking av en rad statistiska faktorer från SCB och UC.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *