Anna Ulfsdotter Forssell leder regeringens utredning som ska föreslå enklare och mer flexibla upphandlingsregler. Utredningen vill nu skapa en referensgrupp och efterlyser medlemmar till gruppen via Inköpsrådet. I utredningens uppdrag ingår också att föreslå åtgärder som minskar antalet överprövningar, men det är inte fokus för den här referensgruppen
Varför ska ni bilda en referensgrupp?
För att göra en så bra utredning som möjligt vill få åsikter från många olika håll. Därför vill bilda en grupp med personer som dagligen arbetar med de frågor som vi utreder.
Vem vill ni ska söka?
De som gör upphandlingar och skriver förfrågningsunderlag. Vi vill skapa en bred grupp och vill därför gärna ha med upphandlare både från små och stora upphandlande myndigheter och enheter. Vi vill ha med upphandlare på kommuner, landsting, statliga myndigheter och även bolag som lyder under LOU eller LUF. Vi är extra intresserade av upphandlare som verkar i regioner nära våra grannländer Danmark, Norge och Finland.
Vad händer om jag anmäler mig? Vad förpliktigar jag mig till?
Vi väljer ut 10 till 15 personer som bildar utredningens referensgrupp. Vi räknar med att hålla två möten med gruppen där vi diskuterar förenklingar av regelverket och där vi vill ta del av gruppens erfarenheter, idéer och tankar. Detaljerna kring mötena och exakt hur många det blir kommer att bestämmas längre fram. Det enda du förpliktigar dig till om du tackar ja är att delta i möten, vara aktiv och komma med synpunkter och idéer
Ni har fått kritik för att utredningens expertgrupp domineras av jurister och att praktikerna lyser med sin frånvaro. Är det här ett svar på den kritiken?
I vårt uppdrag ingår att arbeta brett och utåtriktat. Vi pratar redan med flera upphandlare som har kontaktat oss, men vi vill bredda oss ännu mer och genom den här referensgruppen nå ut även till upphandlare som inte hör av sig till oss spontant. Jag vill också poängtera att många av juristerna i expertgruppen också har praktisk erfarenhet. Det går att vara både jurist och praktiker.
Ansökningstiden har gått ut. Ansökan var möjlig till och med 12 november 2017.
Formuläret medger inte att en upphandlingskonsult anmäler sitt intresse. Det vore inte helt lämpligt att utgå från de upphandlande myndigheter där uppdrag utförs och ange detta under fälten 4 – 6 ovan.
Hej Hans. Jag är sekreterare i Anna Ulfsdotter Forssells utredning och svarar på uppdrag av henne. Vår tanke är att den här referensgruppen ska bestå av upphandlare på upphandlande myndigheter och enheter av olika slag óch storlekar. Det är därför formuläret är utformat som det är.
Hej !
Som litet företag har vi varit med i ett antal upphandlingar med kommuner. Det har varit många olika tekniska felaktigheter och stora komplexa blanketter för att handla in för mindre summor. Det bara för att en upphandlare kommit in och bestämmer över huvudet på kunden i kommunen. Likaså mycket svårt att kommentera rena fel och få rätt. Som litet företag har vi inte heller råd att klaga. Varför har ni ingen referensgrupp med oss som säljer? Vi ser att stora besparingar och förenklingar skulle kunna göras med en bättre process där man ”gör rätt” från början. Var kan vi gå med våra synpunkter? Vi vill ju inget hellre än att det skall bli rätt.
Hej Eva!
Utredningens utåtriktade arbete är viktigt. Vi vill förstås få input från alla slag av intressenter, även leverantörer. Vi har haft, samt kommer att ha, möten med olika intressenter, t.ex. leverantörer. Syftet med just den här referensgruppen är dock att få ett forum för kontakt med inköpare/upphandlare. Om utredningen framöver ser ett behov av att sätta samman en referensgrupp för att få input från leverantörer, så kommer utredningen att återkomma.