Regeringen planerar, trots Lagrådets hårda kritik, att lägga fram förslaget till vinsttak innan höstens val. Därmed kan diskussionen om var välfärdspengarna går bli en valsnackis.
Det finns fler tecken, tydliga sådana, på att upphandling kan komma att bli en nyckelfråga i valrörelsen. Regeringen vill exempelvis se en statlig granskning av alliansledda Stockholms läns landstings satsning på Nya Karolinska Solna.
De revisorsgranskningar som gjorts och den studie som Stockholms universitet påbörjat kring det nya sjukhuset bedöms inte räcka. Finansminister Magdalena Andersson:
– När regeringen gör stora investeringar i hälso- och sjukvården följer ett ansvar att säkerställa att pengarna ska gå dit de ska, nämligen till att patienter får en behovsanpassad, god och säker vård.
Det är inte bara inom rikspolitiken som upphandling är högt på agendan. Det rödgröna regionstyret i Skåne har just skärpt skrivningarna i den nya inköpspolicyn. Enligt Region Skånes policy, som fler kommuner och landsting uppmanas att ta efter, ska krav på att anbudsgivande företags anställda erbjuds villkor enligt kollektivavtal ställas när så behövs.
Allians för Skåne ville för sin del se kollektivavtalsliknande villkor inom områdena lön, arbetstid och semester när upphandlingens art så motiverar. Fast bara vid upphandlingar som beloppsmässigt går över direktupphandlingsgränsen.
Moderaterna i Göteborgs stad agerar för att omotiverade krav vid upphandlingar ska tas bort. Kommunens språkkrav vid upphandling av städtjänster, där det krävs kunskaper på övre elementär nivå, bedöms vara ett sådant exempel.
Jonas Ransgård, moderat kommunalråd, säger till Göteborgs-Posten:
– Språkkravet har satts på en hyfsat hög nivå som normalt sett inte behövs i branschen och som stänger ute nyanlända vid upphandlingar.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer