Maria Rankka
Maria Rankka är en av flera vinsttakskritiker. Foto: Orlando G. Boström.

Lagrådet invänder mot vinsttaksförslag

Lagrådet har betydande invändningar mot regeringens förslag till vinstbegränsning. Det bedöms vara illa berett samtidigt som kommunal självstyrelse och näringsfrihet hotas.


Regeringens förslag till vinsttak får en hel del syrliga kommentarer från Lagrådet. Förslaget, som berör ett stort antal företag och ska börja gälla den 2 januari 2019, anses ofullständigt som beslutsunderlag.

Enligt Lagrådets yttrande finns brister när det kommer till konsekvensanalys och utformning av detaljerna kring vinstbegränsningen.

Det vädras en oro för konsekvenserna utifall att utredningen missbedömt verkningarna av vinstbegränsningarna. Lagrådet noterar att regeringen har valt bort möjligheten att inledningsvis begränsa förslaget till någon viss sektor för att vinna kunskap och erfarenhet av hur marknaden kan tänkas agera.

– Lagrådet verkar ha lyssnat noga på de företag som berikar sig på vår välfärd, twittrar vänsterledaren Jonas Sjöstedt.

Förslagen kan, allt enligt Lagrådet, också vara i strid med såväl den kommunala självstyrelsen som näringsfriheten.

– Vi har ihärdigt påpekat att regeringens förslag är högst oseriöst, det bekräftas nu av Lagrådet som skriver att regeringen levererat ett undermåligt förslag, säger Andreas Åström, näringspolitisk chef på Almega.

Att regeringens utredare inte gjort någon konsekvensanalys av förslaget är enligt Andreas Åström särskilt problematiskt. Han välkomnar att Lagrådet lyft även denna aspekt i sin kritik regeringens förslag.

– Efter Lagrådets sågning av Reepalus förslag borde det vara omöjligt för regeringen att lappa ihop förslaget om vinstbegränsning, menar Håkan Tenelius, näringspolitisk chef hos Vårdföretagarna.

Civilminister Ardalan Shekarabi säger till TT att synpunkterna ska studeras och övervägas. Samtidigt är det inte aktuellt att backa:

– Vi kommer att lägga fram en proposition till riksdagen så att den kan behandlas av den här riksdagen.

Det är precis vad Maria Rankka, vd på Stockholms Handelskammare, tycker inte ska ske:

– Kritiken är så pass omfattande att det vore oansvarigt att inte lyssna på Lagrådet och dra tillbaka förslaget. Det skulle också lätta på den oro som idag finns hos välfärdsföretagen och skulle förstärka intresset att investera i välfärden.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *