Under årets andra kvartal minskade antalet passagerare på de svenska flygplatserna med 3,4 procent jämfört med samma period 2018. Enligt Transportstyrelsen beror minskningen främst på att färre flyger inrikes.
– Inrikesflygets nedgång fortsätter, vilket har sin förklaring i framförallt SAS flygstrejk men också att allt färre väljer att resa med flyg inrikes, säger Jean-Marie Skoglund, flygmarknadsanalytiker på Transportstyrelsen.
Antalet inrikes passagerare sjönk under kvartalet med 10, 9 procent till 1,8 miljoner. Minskningen av utrikespassagerare hamnade på 1,6 procent, från 8 569 000 till 8 434 000.
Sammanlagt elva av landets 38 flygplatser med linjefart och chartertrafik uppvisar dock en ökning. Det är normaliseringen av den upphandlade trafiken som visar sig på de icke-statliga flygplatserna.
– En förklaring till detta är Nextjets konkurs i maj förra året som påverkade passagerarutvecklingen negativt för andra kvartalet 2018 för många icke statliga flygplatser, inte minst för flygplatser med upphandlad flygtrafik, säger Jean-Marie Skoglund.
Arvidsjaur uppvisar den största relativa passagerarökningen, 129 procent. Det beror på att det inte förekom någon flygtrafik till Arlanda under en period efter Nextjetkonkursen.
Flygplatser med upphandlad flygtrafik har den största ökningen under andra kvartalet. Vilhelmina upp 92,7 procent, Kramfors/Sollefteå plus 87,2 procent och Gällivare plus 75,6 procent. Utan upphandlingsplikt och nedlagd linje till Stockholm har Mora/Siljan den största minskningen av alla flygplatser.
Bland Stockholmflygplatserna uppvisar Skavsta och Västerås i år en ökning, medan Arlanda och Bromma minskar. För Arlanda spelar SAS-strejken roll.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer