Märkligheterna kring Västerås stads uppmärksammade datorupphandling har inte skingrats. Utfrågningen i kommunfullmäktige som följde på den moderate oppositionspolitikern Claes Kugelbergs interpellation reste snarast frågor om den kommunala ordningen.
Som Inköpsrådet tidigare berättat gjorde Västerås fel när en datorupphandling kraftigt utökades i ett sent skede. Enligt domstolsutslagen skulle upphandlingen ha avbrutits för att göras om med de nya förutsättningarna.
Claes Kugelberg ville bland annat veta vem som fattat beslutet att överklaga hela vägen, trots små chanser att få rätt i Högsta förvaltningsdomstolen.
– Jag anser att vi ska göra rätt från början och om vi gör fel ska vi rätta till i stället för att ödsla tid och pengar på att överklaga till olika instanser.
Enligt kommunalrådet Lars Kallsäby finns det i kommunens system ingen information om vem som fattade beslutet om utökning. Det saknas också uppgifter om vem som senare drev överklagandeprocessen, men han poängterar att den inte var på den politiska nivån.
– Det handlar om en långdragen process som involverat många personer och sträcker sig över flera mandatperioder, förklarar han från talarstolen och noterar att flera av de tjänstemän som varit involverade inte längre är anställda vid kommunen.
Under debatten närmade Claes Kugelberg sig också nyckelfrågan: varför de skoldatorer som lades till upphandlingen inte upphandlades separat. Det hade ju ändå skett förhandsannonsering och det fanns kompetenta mindre företag som kunde lämna konkurrenskraftiga anbud. En separat upphandling hade troligen resulterat i lägre kostnader.
Trots att han kunde visa en kopia av annonsen har kommunen svårt att erkänna också detta. Av det skriftliga svaret på interpellationen framgår att ”tjänstemännen har letat igenom sina upphandlingssystem och hittar ingen förannonsering i det här fallet.”
Claes Kugelberg är inte nöjd med det skriftliga svaret, men anser att debatten gav bättre svar:
– Min förhoppning är att interpellationsdebatten kommer att leda till bättre rutiner för upphandlingar, säger han och beklagar att inköp behandlas styvmoderligt i Västerås, liksom i många andra kommuner, trots att det går att spara stora pengar genom att sköta denna verksamhet väl.
Lars Kallsäby berättade att han tidigare, då i opposition, varit tveksam till upphandlingen. I debatten slog han också fast att upphandlings- och inköpscenters verksamhet under de gångna två åren förändrats till det bättre. Rent praktiskt har interna processer analyserats och förbättrats samtidigt som förstärkningar gjorts på personalsidan och olika riktlinjer tagits fram.
Det illa tänkta blir det illa gjorda. Pinsam läsning.