Det rättsliga efterspelet till korruptionshärvan vid Statens fastighetsverk inleds nu. Sex personer, varav tre varit anställda på verket, åtalas för bland annat grovt tagande av muta, grovt givande av muta, grov trolöshet mot huvudman och tjänstefel.
– Jag menar att det funnits en brottsplan enligt vilken kostnaderna för mutorna vidarefakturerats till Statens fastighetsverk och att skattebetalarna därigenom i slutändan fått betala för byggnationen på förvaltningsområdeschefens privata fastigheter, säger Martin Bresman, vice chefsåklagare vid Riksenheten mot korruption.
Huvudåtalad är en förvaltningsområdeschef som under åren 2007 till 2015 haft ansvar för att förvalta flera historiska byggnader. De ansvariga företagare som anlitats för byggnationerna på de privata fastigheterna har åtalats för grovt givande av muta och medhjälp till grov trolöshet mot huvudman.
– Jag bedömer brotten som grova eftersom de avsett mycket betydande belopp, varit systematiska och i en större omfattning av särskilt farlig art.
Den tidigare generaldirektören åtalas misstänkt för tjänstefel. Detta eftersom Statens fastighetsverk inte anmält saken trots att generaldirektören under en längre tid haft uppgifter om misstänkt brottslighet i förvaltningsområdeschefens anställning.
– För att undvika misstankar om att man försöker dölja korruption eller andra oegentligheter inom staten finns det en absolut skyldighet för ansvariga att åtalsanmäla skälig misstanke om allvarligare brott i anställningen.
Korruptionshärvan var inledningen till en rejäl reningsprocess inom Statens fastighetsverk. I den granskning som Statskontoret genomfört slogs fast att verket haft problem med organisation, styrning och ledarskap.
En rad åtgärder har genomförts för att skärpa förvaltningskulturen. Under en ny generaldirektör har rutinerna kring upphandling förbättrats genom att bland annat uppdatera styrdokument och nyanställningar för att minska beroendet av konsulter.
För ett år sedan infördes även en ansvarskod för leverantörer. Den ingår i alla annonserade upphandlingar och ställer krav på bland annat affärsetik.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer