Simon Emil Ammitzbøll
Simon Emil Ammitzbøll planerar för mer upphandling. Foto: Økonomi- og Indenrigsministeriet.

”Det upphandlas på tok för lite”

Dansk offentlig sektor anklagas för att upphandla alltför lite. Regeringen vill få kommunerna att ändra på den saken men kritikerna tycker att tempot i arbetet med att konkurrensutsätta fler uppgifter är väl lågt.

Danska kommuner verkar helst utföra tjänster i egen regi. I fjol konkurrensutsattes cirka 27 procent av alla de tjänster, exempelvis inom välfärdsområdet, som lämpar sig för privata entreprenörer. Det är en ytterst marginell ökning sedan året innan.

– Vi ska bli långt mer ambitiösa än idag, bekräftar ekonomi- och inrikesminister Simon Emil Ammitzbøll som vill se fler entreprenörer inom verksamheter som idag drivs i kommunal regi.

Det har cirkulerat uppgifter om konkurrensutsättning av uppdrag för motsvarande närmare 100 miljarder kronor fram till år 2025. Simon Emil Ammitzbøll vill inte bekräfta några måltal:

– Nu ska vi dyka ner i siffermaterialet för att hitta de områden där potentialen är störst och identifiera kommuner som ligger långt fram och som andra kan lära av, säger han och utlovar en plan till årsskiftet.

Det finns kommuner som är bättre än andra på att söka marknaden – hit hör Frederikshavn och Gribskov. Båda dessa kommuner har ökat upphandlade uppdrag.

Dansk Industris vd Tine Roed tycker att processen går väl långsamt. Hon ser stora fördelar med konkurrens:

– Bara på detta sätt kan vi garantera att medborgarna får bästa möjliga offentliga tjänster för sina skattepengar, säger hon.

Jakob Scharff, marknadschef vid Dansk Erhverv, uppskattar regeringens mål men anser att det finns mer att göra än att fokusera på kommunerna:

– Även regioner och statliga myndigheter borde såklart öka upphandlingsvolymen.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *