Polisens förhållandevis nya tillsynsfunktion har, efter den kritiserade passupphandlingen, granskat myndighetens upphandlingsverksamhet. Undersökningen har skett på rikspolischefens uppdrag och mynnar ut i en rad förebyggande råd.
– Det är allvarligt när polisen misstänks för oegentligheter i samband med inköp och upphandlingar, det skadar vårt förtroende, säger rikspolischef Dan Eliasson.
Enligt rapporten anses offentliga upphandlingar och inköp som ett riskområde för korruption. Till de rent praktiska åtgärder som syftar till att minska risken för oegentligheter hör ett förbud för polisanställda att ta emot förmåner.
Åtgärderna tar sikte på att stärka de delar av regelverket som tillsynen identifierat saknas eller bedöms som bristfälliga. I batteriet av förslag ingår även utformande av en etisk kod, tidsbegränsade uppdrag och kartläggning av jävsförhållanden.
– Tillsynsfunktionen har genom sitt arbete medverkat till att vi förbättrar skyddet mot korruption i samband med inköp och upphandling, fortsätter Dan Eliasson.
På förslag står även att myndighetens riktlinjer för inköp och upphandlingar bör bli gemensamma och ska omfatta samtliga inköp av alla typer av varor och tjänster.
Syftet med den etiska koden är att klargöra skillnaderna mellan vad som otillåtet och det som är oetiskt. Att ta emot förmåner från leverantörer under upphandling och avtalsperiod föreslås bli otillåtet.
Tillsynsenheten skriver att bristande rotation för beställare och upphandlare innebär att risken för korruption ökar. Därför bör myndigheten aktivt arbeta med att kartlägga vilka jävsförhållanden som upphandlare eller beställare kan omfattas av innan en upphandling inleds.
I mediebevakningen av passupphandlingen framgick att ett par ”starka män” hade stort inflytande. Nu ges ansvariga chefer ett mer uttalat ansvar för att säkerställa att beställare och upphandlare arbetar tidsbegränsat i förhållande till branscher och produktområden och att detta följs upp.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer