Skip to content
  • Prenumerera på Inköpsrådets nyhetsbrev
Inköpsrådet
  • Ämnen
    • EU-domstolen
    • Hyresundantaget
    • Kvalificering
    • Likabehandlingsprincipen
    • Processregler
    • Ramavtal
    • Sekretess
    • Upphandlingsskadeavgift
  • Karriär
    • Lediga jobb
    • Lönestatistik
    • Rekrytera smart med Inköpsrådet
  • Utbildning
  • Konferenser
  • Annonsera
    • Annonsera
    • Platsannonsera
  • Om oss
    • Kontakta oss
    • Integritetsspolicy

”Räcker inte att påpeka ett fel”

Västerås stads kompletterande upplysningar kring kommunens IT-klientupphandling publicerades väl sent. Fast klagande anbudsgivare anses inte ha lyckats konkretisera den skada som förseningen innebar.

| 2017-04-20

Det har återigen blåst upp till strid kring Västerås stads datorupphandling. Caperio kammade hem affären, men Misco anser att upphandlingen bör göras om då det ”inte kan uteslutas att övriga anbudsgivares anbud innehåller brister i förhållande till uppställda obligatoriska krav”.

Det handlar om kravet på Windows 7/10 i klienterna. Som kravet är framställt kan det tolkas som om kommunen vill ha datorer som är kompatibla med antingen Windows 7 eller Windows 10 snarare än ha stöd för båda systemversionerna.

Dessutom klagar leverantören på att Västerås stad svarat på inkomna frågor alltför sent. Svar på fyra frågor publicerades, tillsammans med ett informationsmeddelande, efter klockan 22:00 den 30 november 2016.

Det betyder att kompletterande upplysningar lämnats senare än sex dagar före sista anbudsdag. Misco anser att både frågesvar och meddelande innehöll uppgifter som var nödvändiga för att kunna utforma ett komplett och slagkraftigt anbud. Ett brott mot reglerna runt tidsfrister i 8 kap. 9 § LOU, således.

Förvaltningsrätten konstaterar att det strider mot LOU att lämna kompletterande upplysningar om förfrågningsunderlaget senare än sex dagar före sista tidpunkt för anbudslämning. Samtidigt slås fast att klagande bolag inte konkretiserat hur det lidit skada av kommunens försening.

Av domen framgår att den som gör gällande att ett fel föreligger inte kan nöja sig med att påpeka detta. Det gäller också att kunna koppla bristen till den åberopad skada. Enligt förvaltningsrätten har Misco inte förklarat vilken information man hade behövt i sitt anbudsarbete.

Annons

Ta klivet och bli kvalificerad IT-upphandlare
Upphandling24 arrangerar en populär utbildning som rustar dig för att göra komplexa IT-upphandlingar. Utbildningen täcker behovsanalys, kravställning, utvärdering, avtal och uppföljning – allt med fokus på IT-upphandling. Läs mer om utbildningen här.

Läs mer: AnbudITKonkurrensÖverprövning

Amanda Hallström

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

10 kommentarer på "”Räcker inte att påpeka ett fel”"

  1. Jakob Waldersten skriver:
    2017-04-20 kl. 09:26

    Vilket datum var sista anbudsdag? Var det dagen efter 30 nov eller var det fem dagar senare?

    Svara
  2. Per Eriksson skriver:
    2017-04-20 kl. 10:22

    Hej Jakob,

    Sista anbudsdag var den 5 december 2016.

    //Per

    Svara
  3. Justinianus skriver:
    2017-04-20 kl. 12:00

    En till i raden ”Förvaltningsrättspärlor” som garanterat hävs upp i andra instans…

    Svara
    1. Jakob skriver:
      2017-04-20 kl. 22:14

      Jaså, vad får dig att tro det?

      Ingripande mot upphandling får ju endast ske om både LOU-överträdelserekvisitet och skaderekvisitet är uppfyllt – och det är den som begär överprövning som har att visa att dessa rekvisit är uppfyllda genom att åberopa de omstädigheter som tyder på detta.

      Om nu sökande öht inte gjort gällande någon konkret skadeorsakssamband, så kan det ju bli svårt att ens få prövningstillstånd i Kammarrätten, eftersom klagande då behöver åberopa nya omständigheter (avseende skaderekvisitet) vilket förutsätter särskilda skäl enligt förvaltningsprocesslagen 37 §.

    2. Justinianus skriver:
      2017-04-21 kl. 12:33

      Hej Jakob!

      Tycker du att bestämmelserna i 9 kap. 8 § gamla LOU resp. 12 kap. 11 § nya ditto är dispositiva eller tvingande?

      Rent juridiskt är det helt åt skogen att knyta bedömningen av ett upphandlingsförfarandes lagenlighet med ett (o)bevisat skaderekvisit. Detta skulle innebära att var och en UM får ”anpassa” LOU enligt eget behov och tycke utan att få några som helst konsekvenser vid en rättslig prövning (i de fall ingen anbudsgivare kan bevisa ett direkt samband mellan överträdelsen och skadegörelsen).

    3. Jakob skriver:
      2017-04-21 kl. 13:24

      Hej Justinianus,

      till att börja med anser jag inte att nämnda lagrum är dispositiva, men det är heller ingen som ifrågasätter att Västerås stad brutit mot LOU i denna del.

      Jag anser heller inte att vare sig 16 kap. 6 § i ÄLOU (motsvarande 20 kap. 6 § i nya LOU) eller att 30 § i förvaltningsprocesslagen är dispositiv resp. fakultativ. En nödvändighet för att ingripande enligt LOU ska ske är att såväl brott mot LOU skett, som att risk för skada uppstått (se nämnda lagrum LOU). Vidare kan en domstol inte döma över annat än vad som åberopats av parterna (se 30 § FPL samt RÅ 2009 ref 69) och den som begär överprövning ska också argumentera för åtminstone risk för skada enligt LOU. I och med att det är fråga om just risk för skada så blir sådan argumentation ganska teoretisk och något större beviskrav på sökanden avseende faktiska omständigheter föreligger därför inte. Samtidigt måste den upphandlande myndigheten kunna få möjlighet att bemöta påstådd skada och orsakssamband, vilket förutsätter ju att sökanden lagt fram sådan redovisning.

      Vidare anser jag heller inte att (dåvarande) Regeringsrätten (numera HFD) dömde fel när de rev upp en länsrättsdom som grundade sig på en omständighet som inte åberopats sökanden (se RÅ 2009 ref 69).

      Slutligen anser jag att det är alldeles utmärkt (och inte åt skogen) att skattemedel inte läggs på att göra om hela eller delar av en upphandling enkom på grund av den upphandlande myndighetens LOU-övertramp, om övertrampet inte lett till någon risk för att anbudsgivaren lidit någon skada. En sådan ordning innebär skulle ju innebära stopp i hela upphandlingsmaskineriet, oändligt antal överprövning och omtag – allt p.g.a. formaliteter där ingen egentligen lidit någon skada.

      En UM som försöker ”anpassa” sitt underlag i strid mot LOU riskerar alltid ett ingripande om någon anbudsgivare upplever att anpassningen skett i strid mot LOU och anbudsgivaren faktiskt riskerat lidit skada. Samtidigt ska inte anbudsgivare tillåtas få framgång i överprövningsmål med slentrianmässiga/generella påstående om skada – ett visst ansvar om att presentera skadeorsakssambandet måste ligga på anbudsgivarna.

    4. Justinianus skriver:
      2017-04-21 kl. 16:07

      Hej Jakob!

      Jag förstår att i egenskap av kommunens upphandlingsansvarig är du direkt berörd av det rättsliga avgörandet.

      Dock, eftersom du anser att ett uppenbart lagbrott är att likställa med ”formaliteter där ingen egentligen lidit någon skada” får jag önska er i Uppsala all lycka med kommunens / förvaltningens upphandlingsverksamhet!

    5. Jakob skriver:
      2017-04-21 kl. 16:24

      Tack så mycket för lyckoönskningarna!

      Men bara för att reda ut missförståndet är jag inte upphandlingsansvarig på Uppsala kommun utan på ett av kommunens fastighetsbolag. Varken vi eller Uppsala kommun har över huvud taget något med domen som berörde Västerås stad att göra.

      Vad jobbar du själv med som kan garantera en upphävning av förvaltningsrättens dom så tvärsäkert?

  4. Enok skriver:
    2017-04-21 kl. 08:05

    Nu är det ju så att det inte är tillåtet att specificera enskilda tillverkares operativsystem över huvud taget.

    Svara
    1. Jakob Waldersten skriver:
      2017-04-21 kl. 09:44

      Till att börja med var väl det inget som alls gjordes gällande i målet, eller?
      Vidare undrar jag vad du har för stöd för ett sådant kategoriskt påstående?

      Jag skulle våga påstå att just operativsystemet Windows har sådana egenskaper och ställning på marknaden att det torde vara tillåtet att föreskriva (i vart fall med tillägget ”eller likvärdigt”). Detta med beaktande av att det är ett oberoende system som funkar på alla PCs (och t.o.m. Mac-datorer), samt att alla som önskar kan återförsälja Windows tillsammans med hårdvaran.

      Dessutom är det tänkbart att den upphandlande myndigheten sedan tidigare upphandlat lösningar med Windows 7 och 10 tidigare och behöver komplettera sin datorflotta, vilket också borde ge visst stöd för Västerås stads agerande.

      Jmf. uttalandet i förvaltningsrätten dom 1958-11:

      ”Undantag för detta [föreskrift om visst fabrikat, min anm.] gäller det fall där det […] för förfrågningsunderlagets utformande saknas likvärdiga alternativ till föremålet för upphandlingen […]”

      Att föreskriva Window 7/10 torde således inte utgöra en såpass långtgående inskränkning i konkurrensen att brott mot LOU skett.

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fler artiklar

Lediga jobb

Strategisk Entreprenad­upphandlare/­kategori­ledare till Stockholm Vatten och Avfall

  • Avtalscontroller till Sektionen för inköp och upphandling
  • Rekrytera rätt kompetens med Inköpsrådet
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Pernilla Norman

Kursen gör SUA begripligt

Anna David, upphandlare vid Jönköping Energi, rekommenderar alla som upphandlar något skyddsvärt att gå utbildningen Säkerhetsskyddad upphandling:
– Kursen är jättebra, pedagogisk, lätt att förstå och följa, säger Anna David.

Advokatbyråns 15 förbättringsförslagAdvokatbyråns 15 förbättringsförslag
Oklara omständigheter för preklusionsreglerOklara omständigheter för preklusionsregler
Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 årUpphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli juristAnnika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
Allvarligt fel när vd begått brottAllvarligt fel när vd begått brott
Fel att förkasta anbud som onormalt lågtFel att förkasta anbud som onormalt lågt
Subjektiv objektivitetSubjektiv objektivitet
Ok med förhandlat oannonserat förfarandeOk med förhandlat oannonserat förfarande

Nytt från Upphandling24

  • Kontrolltjänst med förhinder
  • Riksdagsenighet om IPI
  • Utlovar enklare annonsering
  • Nya perspektiv från syd
  • Växer med kommunsamverkan
  • Politisk träta om extramiljoner
  • Inköpsvolymen ökar kraftigt

Kommentarer från läsarna

Björn : Oklara omständigheter för preklusionsregler
Jag saknar grundläggande information i fallet. Det verkar uppenbart att domstolen inte iaktog kontexten så jag anser är av avgörande…
Björn : Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
Den som följer diskussioner om onormalt låga priser måste slås av myndigheternas och rättsväsendets total oförmåga att tackla relativt enkla…
Frans : Oklara omständigheter för preklusionsregler
Intressant! "Skäl till varför en omständighet ska få åberopas utgör knappast i sig en omständighet till stöd för en talan…
Eva : Subjektiv objektivitet
Förbittrad som leverantör blir man, när det hänvisas till ospecifiecad "kvalitet" Hur skall man som leverantör veta vad som kan…
Nils Larsson : Subjektiv objektivitet
Jag håller med, det är inte bra när utvärderingar ser godtyckliga ut, oavsett om de är det eller inte. Bortsett…
Johan : Ok med förhandlat oannonserat förfarande
Lagstiftaren har gjort det väldigt krångligt för alla inblandade genom att skilja på anbud som är: 1. ogiltiga 2. olämpliga…
En annan Björn : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
"Oaktat detta anser vi att den här typen av domar är betydelsefulla för övergripande diskussioner och debatt." Jag håller med!…
Håkan : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
2010? Skulle kunna tolkas som år 2010? Lite äldre än 3 år då..
David Sundgren : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
Jag anser nog att "datum" betyder att en viss dag ska kunna identifieras. "Oktober 2020" är således inget datum. Det…
Björn : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
Är det någon annan som undrar vem som bestämde att ett datum betyder "YYYYMMDD"? Jag anser att exempelvis "17 februari"…

Senaste inläggen

  • Advokatbyråns 15 förbättringsförslag
  • Oklara omständigheter för preklusionsregler
  • Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
  • Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
  • Allvarligt fel när vd begått brott
  • Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
  • Subjektiv objektivitet
  • Ok med förhandlat oannonserat förfarande
  • Leverantörer från tredjeland kan uteslutas
  • Hur bevisas yrkesmässig kapacitet?
  • Inte ok med koncernbolag i samma upphandling
  • Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
  • Tilldelningsbeslut = slutbehandlat ärende
  • Tydligare gränser för hyresundantaget
  • Sunda företag vill ha högre hållbarhetskrav

Aktuella utbildningar

Delta på distans eller på plats i Stockholm. Valet är ditt.

  • Robusta IT-avtal | 28 april
  • Hållbar upphandling | 29 april
  • LOU på två dagar | 6-7 maj
  • Entreprenadupphandling och AMA AF | 8 maj
  • Säkerhetsskyddad upphandling | 14 maj
  • Kvalificerad IT-upphandlare – Steg 2 praktisk tillämpning | Hösten 2025
  • Praktisk avtalsrätt inom LOU och LUF | Hösten 2025
  • Anbudsutvärdering | Hösten 2025
  • Kvalificerad entreprenad­upphandlare | Hösten 2025
  • Leda upphandlingar effektivt | Hösten 2025
  • Få fart på er avtals­förvaltning | Hösten 2025
  • Kvalificerad IT-upphandlare | Hösten 2025
  • Ramavtal – fördjupningskurs | Hösten 2025