Kommunfullmäktige i Vimmerby beslutade i januari att ställa krav på att företag med anställd personal måste ha kollektivavtal för att kunna konkurrera i kommunens upphandlingar. Röstsiffrorna blev 22-20 efter att Sverigedemokraterna, Liberalerna och två ledamöter från Centerpartiet lagt ned sina röster.
Ulrica Dyrke, upphandlingexpert hos Företagarna, beskriver beslutet i Vimmerby som anmärkningsvärt och anser att det sänder olyckliga signaler:
– Framför allt skapar det stor oro bland de många små företag som saknar kollektivavtal. Det kan även ge olyckliga spridningseffekter om att denna typ av olagliga krav skulle vara okej.
Företagarna understryker att detta krav inte är lagligt. Den tolkningen delas av Konkurrensverket som i en rapport konstaterar att det inte är tillåtet att kräva att leverantörerna ska vara bundna av kollektivavtal under kontraktstiden.
Enligt verket krockar kollektivavtalskravet med proportionalitetsprincipen och föreningsfriheten. Däremot är det möjligt att kräva arbets- och anställningsvillkor i nivå med svenska kollektivavtal för anbudsgivarnas personal.
– Det finns rättsligt utrymme att ställa krav på villkor enligt kollektivavtal, men det är inte samma sak som att kräva anslutning till kollektivavtal, bekräftar Ulrica Dyrke.
Sundsvalls kommun kritiseras av bland annat Konkurrenskommissionen, som är en del av tankesmedjan Den Nya Välfärden, för att vilja ställa samma krav. Enligt ledamoten Per-Arne Sundbom känner kommunen till att kollektivavtalskravet strider mot lagar och regler på upphandlingsområdet:
– Det är anmärkningsvärt att kommunen vid sina upphandlingar ska ställa ett olagligt krav på presumtiva leverantörer.
Även i Hultsfreds kommun är frågan aktuell. Två socialdemokrater vill att kommunen skriver in krav på kollektivavtal i inköpspolicyn för kommande upphandlingar.
Vimmerbys fullmäktigebeslut är överklagat till förvaltningsrätten.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer