Skip to content
  • Prenumerera på Inköpsrådets nyhetsbrev
Inköpsrådet
  • Ämnen
    • EU-domstolen
    • Hyresundantaget
    • Kvalificering
    • Likabehandlingsprincipen
    • Processregler
    • Ramavtal
    • Sekretess
    • Upphandlingsskadeavgift
  • Karriär
    • Lediga jobb
    • Lönestatistik
    • Rekrytera smart med Inköpsrådet
  • Utbildning
  • Konferenser
  • Annonsera
    • Annonsera
    • Platsannonsera
  • Om oss
    • Kontakta oss
    • Integritetsspolicy

Nya kreativa sätt att hantera ramavtal

ExpertkommentarSedan 19 kap LOU och LUF ändrades den 1 februari gäller inte längre reglerna om ramavtal för upphandlingar som genomförs enligt det kapitlet. Det skapar nya förutsättningar för att använda ramavtal, eller andra metoder för löpande tilldelning av kontrakt, på nya och kreativa sätt, skriver Magnus Nilsson.

| 2022-02-17
Magnus Nilsson, Inköpsrådets expert.

Det är alltså för upphandlingar under EU:s tröskelvärden som ramavtalsreglerna försvinner. Om du vill kan du fortsätta att genomföra ramavtalsupphandlingar precis som du gjort tidigare, enligt reglerna i 7 kap, men om du vill öppnas alltså nya möjligheter.

Fortsättningsvis är det principerna för offentlig upphandling som sätter gränserna för hur ramavtal och andra metoder för löpande konkurrensutsättning kan användas.

Jag har flera idéer om hur ramavtal skulle kunna hanteras på nya sätt och delar här med mig av några av mina tankar. Jag inser att det naturligtvis kan finnas olika typer av komplexiteten med samtliga dessa exempel och naturligtvis måste såväl affärsmässiga som juridiska aspekter beaktas. Att något är tillåtet innebär självklart inte att det alltid är lämpligt eller bra i det enskilda fallet.

Vi vet inte heller hur praxis från domstolarna kommer att se ut och vad de kommer att tycka om Upphandlarsveriges samlade kreativitet.  Men om nu lagstiftaren ger oss nya möjligheter vore det dumt att smälla igen dörren innan den knappt har hunnit öppnats. 

Ramavtalets längd
Regleringen av hur lång tid ett ramavtal får löpa gäller inte längre. Det är alltså fullt möjligt att tänka sig längre ramavtal än fyra år i LOU och åtta år i LUF. En naturlig begränsning är att den samlade avropsvolymen från ramavtalet inte får överstiga EU:s tröskelvärden och det innebär att det inte kan löpa hur lång tid som helst.

En annan begränsning är att det som avropas från ramavtalet inte får skilja sig väsentligt från vad som beskrivs i ramavtalsupphandlingens upphandlingsdokument. Det är rimligt att tro att efter ett antal år skiljer sig köparens behov rätt väsentligt från vad som upphandlats ursprungligen och de varor och tjänster som tillhandahålls är inte längre desamma. 

En enkel förändring av avtalstid som kan vara användbar är att skriva avtal på till exempel tre initiala år med option på ytterligare ett år men även ange att ramavtalet därefter kan förlängas ytterligare så länge det totala avropade värdet inte överstiger EU:s tröskelvärden.

Ramavtal i ramavtalet
En grundläggande idé med ett ramavtal är att själva ramavtalet (lite avhängigt typ av ramavtal) kan vara förhållandevis övergripande vad gäller exakt utformning av de varor och tjänster som det omfattar. Även hur ofta avrop kommer att ske, avropens innehåll och omfattning är många gånger endast beskrivet i begränsad omfattning.

När ett avrop väl sker ska det vara betydligt tydligare och mer specificerat i alla dessa avseenden. Är avropet för allmänt håller kan det komma att ses som ett ramavtal i ramavtalet vilket inte brukar gillas av domstolarna. 

Ibland kan det ändå vara praktiskt att använda ramavtal på detta sätt. Exempelvis genom att en gång per år genomföra en förnyad konkurrensutsättning för det kommande årets behov. Jag ser det inte alls som omöjligt att göra på det sättet vid upphandlingar enligt 19 kap. då ramavtalsreglerna inte längre gäller vid dessa upphandlingar.

Naturligtvis måste förutsättningarna vara tydliga redan vid upphandlingen av ramavtalet och avropen måste vara tillräckligt tydliga för att leverantörerna ska kunna lämna så bra avropssvar som möjligt. 

Avropsordning
Det är vanligt att avrop från ramavtal som har slutits med flera leverantörer görs genom tillämpning av en rangordning som har fastställts vid utvärderingen av ramavtalet. Ofta är den rangordningen statisk och gäller under hela ramavtalstiden.

Vissa upphandlare har en viss dynamik i rangordningen på ett sätt som jag är tveksam till om den skulle klara en prövning i domstol. I nya 19 kap. ser jag större möjligheter att skapa dynamik i rangordningen. Exempelvis genom att ta in nya priser eller andra parametrar (till exempel gällande kvalitet eller utförande) under ramavtalstiden och därefter förändra rangordningen. Även kvalitet på tidigare genomförda leveranser under ramavtalet skulle kunna vägas in.

Öppna ramavtalet för ytterligare leverantörer
Ramavtal är slutna system vilket innebär att nya leverantörer inte får tillkomma under avtalstiden. Kanske kan vi nu hitta en modell där vi öppnar ramavtalet efter till exempel två av fyra år. Befintliga leverantörer får vara kvar med möjlighet att justera delar av sina ursprungliga anbud, eller kan välja att lämna, samtidigt som nya leverantörer erbjuds en möjlighet att lämna anbud enligt de ursprungliga förutsättningarna och ansluta till ramavtalet.

En nackdel kan vara att det blir mindre attraktivt för leverantörer att vara part i ramavtalet från början då de vet att det kan tillkomma nya leverantörer efter en tid.

Mer om ramavtal
Jag har skrivit flera tidigare artiklar om ramavtal för Inköpsrådet som du kanske kan vara intresserad av att läsa. Exempelvis tankar om hur du kan öka din attraktion som köpare när du använder ramavtal. Och en brännhet fråga kopplad till takvolymer: Hur ska man kunna skapa en väg ut när ramavtalet slår i taket?

Magnus Nilsson
Upphandlingskonsult, Peak Procurement

 

Få din fråga om upphandling besvarad
Skickar

Läs mer: Expertkommentar

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

2 kommentarer på "Nya kreativa sätt att hantera ramavtal"

  1. Lars Kolmodin skriver:
    2022-03-21 kl. 09:48

    Hej Magnus. Jag delar många av dina framförda förslag och ser positivt på en större handlingsfrihet för UM vid upphandling enligt 19 kap. Men… du begränsar vilket handlingsutrymme som finns i fråga om t.ex avtalslängd att värdet ändå inte kan överstiga tröskelvärdet. Det är sant när det gäller varor och ”vanliga” tjänster. Men – vilket är min poäng – att tröskelvärdet inte är en begränsning när det gäller sociala och andra särskilda tjänster upptagna i bilaga 2. Detta är ett värdefullt utrymme för kommuner och regioner att tillvarata vid upphandling av t.ex sociala tjänster. Sociala tjänster besväras inte av tröskelvärdet, utan den flexibilitet du framför kvarstår också vid upphandling över tröskelvärdet. Detta kan ju t.ex ge möjligheten att genomföra DIS-light som inte med nödvändighet är automatiserad och digital som var avsikten, med innebörden att ett ramavtal för sociala tjänster skulle kan ha löpande anslutning, inte olikt LOV.
    Tack för en i övrigt intressant artikel och möjligheten att lämna synpunkt. Lars Kolmodin, SKR

    Svara
  2. Magnus Nilsson skriver:
    2022-03-21 kl. 10:05

    Hej Lars,

    Tack för ditt inspel. Jag håller helt med om att tjänster som anges bilaga 2 inte har något tröskelvärde som sätter en gräns för hur mycket som kan köpas från ett ramavtal. Min tanke är (och var när jag skrev texten) att det gäller att vara observant på EUs tröskelvärden som ju skiljer sig väsentligt beroende på VEM som upphandlar (statlig myndighet eller annan UM) VAD som upphandlas (vara/tjänst/byggentreprenad eller bilaga 2 tjänst där tröskelvärde saknas) och VILKEN lag som ska tillämpas (LOU, LUF eller LUFS).

    Du har helt rätt i att bilaga 2 ger ännu större möjligheter. Där tror jag dock det blir extra viktigt att beakta HFD 2018 ref. 60 och tänka på att principerna kan få en annan påverkan på större än mindre direktupphandlingar.

    Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fler artiklar

Lediga jobb

Strategisk Entreprenad­upphandlare/­kategori­ledare till Stockholm Vatten och Avfall

  • Avtalscontroller till Sektionen för inköp och upphandling
  • Rekrytera rätt kompetens med Inköpsrådet

Magnus Nilsson

Magnus Nilsson är upphandlingskonsult med mer än 20-års branscherfarenhet. Han bistår i alla delar av upphandlingsarbetet. Han genomför upphandlingar, håller utbildningar och utvecklar upphandlingsorganisationen.
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Pernilla Norman

Kursen gör SUA begripligt

Anna David, upphandlare vid Jönköping Energi, rekommenderar alla som upphandlar något skyddsvärt att gå utbildningen Säkerhetsskyddad upphandling:
– Kursen är jättebra, pedagogisk, lätt att förstå och följa, säger Anna David.

Krävs mer än spekulationer för utredningsansvarKrävs mer än spekulationer för utredningsansvar
Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
Advokatbyråns 15 förbättringsförslagAdvokatbyråns 15 förbättringsförslag
Oklara omständigheter för preklusionsreglerOklara omständigheter för preklusionsregler
Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 årUpphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli juristAnnika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
Allvarligt fel när vd begått brottAllvarligt fel när vd begått brott
Fel att förkasta anbud som onormalt lågtFel att förkasta anbud som onormalt lågt

Nytt från Upphandling24

  • Vidareutbilda dig inom offentlig upphandling
  • Växjöparkering prövas igen
  • Eslöv blickar framåt
  • Tar strid om Stockholmstrafiken
  • Firar seger i pilotfall
  • Uppsala får rätt mot ”fyra stora”
  • Slottner: Ökad konkurrens och minskat krångel

Kommentarer från läsarna

Björn : Oklara omständigheter för preklusionsregler
Jag saknar grundläggande information i fallet. Det verkar uppenbart att domstolen inte iaktog kontexten så jag anser är av avgörande…
Björn : Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
Den som följer diskussioner om onormalt låga priser måste slås av myndigheternas och rättsväsendets total oförmåga att tackla relativt enkla…
Frans : Oklara omständigheter för preklusionsregler
Intressant! "Skäl till varför en omständighet ska få åberopas utgör knappast i sig en omständighet till stöd för en talan…
Eva : Subjektiv objektivitet
Förbittrad som leverantör blir man, när det hänvisas till ospecifiecad "kvalitet" Hur skall man som leverantör veta vad som kan…
Nils Larsson : Subjektiv objektivitet
Jag håller med, det är inte bra när utvärderingar ser godtyckliga ut, oavsett om de är det eller inte. Bortsett…
Johan : Ok med förhandlat oannonserat förfarande
Lagstiftaren har gjort det väldigt krångligt för alla inblandade genom att skilja på anbud som är: 1. ogiltiga 2. olämpliga…
En annan Björn : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
"Oaktat detta anser vi att den här typen av domar är betydelsefulla för övergripande diskussioner och debatt." Jag håller med!…
Håkan : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
2010? Skulle kunna tolkas som år 2010? Lite äldre än 3 år då..
David Sundgren : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
Jag anser nog att "datum" betyder att en viss dag ska kunna identifieras. "Oktober 2020" är således inget datum. Det…
Björn : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
Är det någon annan som undrar vem som bestämde att ett datum betyder "YYYYMMDD"? Jag anser att exempelvis "17 februari"…

Senaste inläggen

  • Krävs mer än spekulationer för utredningsansvar
  • Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
  • Advokatbyråns 15 förbättringsförslag
  • Oklara omständigheter för preklusionsregler
  • Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
  • Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
  • Allvarligt fel när vd begått brott
  • Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
  • Subjektiv objektivitet
  • Ok med förhandlat oannonserat förfarande
  • Leverantörer från tredjeland kan uteslutas
  • Hur bevisas yrkesmässig kapacitet?
  • Inte ok med koncernbolag i samma upphandling
  • Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
  • Tilldelningsbeslut = slutbehandlat ärende

Aktuella utbildningar

Delta på distans eller på plats i Stockholm. Valet är ditt.

  • Säkerhetsskyddad upphandling | 14 maj
  • Kvalificerad entreprenad­upphandlare | 22-23 oktober
  • Ramavtal – fördjupningskurs | 6 november
  • Kvalificerad IT-upphandlare | 12-13 november
  • Leda upphandlingar effektivt | 20 november
  • Entreprenadupphandling och AMA AF | 25 november
  • LOU på två dagar | 2-3 december
  • Kvalificerad IT-upphandlare – Steg 2 praktisk tillämpning | Hösten 2025
  • Få fart på er avtals­förvaltning | Hösten 2025