Skip to content
  • Prenumerera på Inköpsrådets nyhetsbrev
Inköpsrådet
  • Ämnen
    • EU-domstolen
    • Hyresundantaget
    • Kvalificering
    • Likabehandlingsprincipen
    • Processregler
    • Ramavtal
    • Sekretess
    • Upphandlingsskadeavgift
  • Karriär
    • Lediga jobb
    • Lönestatistik
    • Rekrytera smart med Inköpsrådet
  • Utbildning
  • Konferenser
  • Annonsera
    • Annonsera
    • Platsannonsera
  • Om oss
    • Kontakta oss
    • Integritetsspolicy

Antalet överprövningar ska begränsas

Ett genomgående tema vid Ardalan Shekarabis framträdanden i Almedalen är att det är för många överprövningar av offentliga upphandlingar. Reglerna ska ändras för att få ner antalet överprövningar.

| 2016-07-07

På åtminstone fyra olika seminarier i Almedalen tog civilminister Ardalan Shekarabi upp antalet överprövningar av offentliga upphandlingar som ett problem.  Även när seminariet i sig inte berörda frågan valde ministern att ta upp överprövningar. Ett av seminarierna handlade om hur upphandling kan användas för att sätta långtidsarbetslösa i arbete. Här tog Ardalan Shekarabi spontant upp överprövningar, vid två tillfällen. Frågan tycks ligga ministern varmt om hjärtat.

– Vi har den märkliga situationen med överprövningar. Vi måste få ned antalet överprövningar, de är direkt skadliga. Överprövning används som ett taktiskt verktyg. Så ska det inte vara, sa Ardalan Shekarabi under ett av seminarierna.

I höst ska regeringen tillsätta en utredning som ska se över möjligheterna att förenkla reglerna för upphandlingar under EU:s tröskelvärde, alltså lite drygt 1,2 miljoner kronor för statliga myndigheter och cirka 1,9 miljoner kronor för övriga upphandlande myndigheter när det gäller varor och tjänster (det dubbla beloppet inom försörjningssektorerna). För byggentreprenader är EU:s tröskelvärde 47 miljoner kronor.

Utredningen ska också få i uppdrag att föreslå förändringar kring reglerna om överprövning, med syfte att minska antalet överprövningar. Det trots att Överprövningsutredningen kom med sitt slutbetänkande så sent som i mars 2015. Uppenbarligen är Ardalan Shekarabi inte nöjd med resultatet.

Överprövningsutredningen avvisade två förslag för att minska antalet överprövningar: avgift för att ansöka om överprövning och att förlorande part ska betala motpartens rättegångskostnader. Utredningen menade att en avgift skulle vara verkningslös om beloppet var lågt. Ett högt belopp skulle påverka mindre företag i större utsträckning än större företag. Utredningen menade också att systemet med att vid förlust betala motpartens kostnader skulle slå hårt mot mindre företag.

Ardalan Shekarabi avvisar systemet med en avgift för att överpröva, men lämnar dörren öppen för att den förlorande parten ska betala motpartens rättegångskostnader. Han förespråkar också någon form av preklusionsfrist, vilket innebär att det inte ska vara möjligt att begära överprövning på något som framgår av förfrågningsunderlaget om man inte redan under upphandlingen har påpekat detta för upphandlaren.

Överprövningsutredningen föreslog vad den kallade för mellanvägen. Leverantörer var skyldiga att påtala fel förfrågningsunderlaget innan halva anbudstiden hade passerat. Den som inte har gjort det har enligt utredningens förslag ingen möjlighet att begära överprövning. Enligt Ardalan Shekarabi framkom det från remissinstanserna svårigheter i det systemet och frågan behöver därför utredas på nytt.

När det gäller förenklingar för upphandlingar under EU:s tröskelvärde är Ardalan Shekarabi inte lika konkret, men regelverket ”ska bli flexiblare”.

Läs mer: PolitikÖverprövning

Bo Nordlin

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

5 kommentarer på "Antalet överprövningar ska begränsas"

  1. Tobias skriver:
    2016-07-07 kl. 10:10

    Ett problem är ju att okynnesöverklaganden gällande utvärderingarna fortfarande inte går att komma åt. Och man vill ju från myndighetshåll komma ifrån lägst pris och gå mot utvärderingskriterier.

    Svara
  2. Lars englund skriver:
    2016-07-07 kl. 12:10

    Man kan inte bota en sjukdom genom att förbjuda den! Ingen vill överpröva för skojs skull!
    Detta är en rättsäkerhetsfråga, ministerns uttalanden andas totalitärt styre.Många överprövningar är resultat av nonchalant agerande från UM vid fråga/svar, vilket antingen leder till överprövning eller att seriösa leverantörer väljer att avstå från att lämna anbud. Inför certifiering/”körkort” för upphandlare istället. SOI s diplomering är tydligen endast baserad på en endagars kurs vilket inte kan ses som särskilt förtroendeingivande.

    Svara
    1. Anders Saltin (@AndersSaltin) skriver:
      2016-07-18 kl. 15:00

      SOIs diplomering är en examen, ett prov, och inte en kurs. Vid diplomeringen ska du redan ha skaffat dig tillräckliga kunskaper via erfarenheter för att klara provet (diplomeringen är lagd på is tillsvidare).

      Antalet överprövningar har givetvis inte en orsak utan följer av flera anledningar. Kan dock hålla med om att antalet leverantörer som begär överprövning för att man finner processen humoristisk torde vara försvinnande liten (även om delar av lagstiftningen, eller dess tolkning snarare, kan framstå som ett skämt).

      Går dock inte att förneka att en av de ”riktiga” anledningarna är att vi Sverige har gett våra leverantörer en fördelaktig sitts när det kommer till att överprövningar. Det kostar förhållandevis lite i proportion mot vad man kan vinna, bevisbördan ligger på myndigheterna, och kunskapen om EU-rätten – hos samtliga inblandade, även hos domstolarna – har varit eller är bristfällig. Sedan, absolut hade en och annan överprövning kunna ha undvikits om kommunikationen varit bättre. Men som i de flesta fall när det handlar pengar och prestige vs. ord så får pennan ge vika där och då, även om det tillslut är pennan som ändå vinner i det långa loppet.

      Ang. förslaget med körkort så tror inte jag att det löser problemet eftersom roten till problemet finns i system i sig.

  3. Ofellia Hendar skriver:
    2016-07-26 kl. 11:28

    Eftersom offentlig upphandling ska motverka korruption och ”svågerinköp” krävs det en möjlighet att få göra en prövning av affären. Inskränkningar av den rätten kan strida mot EU-rätten.
    Antalet felaktiga/olagliga upphandlingar överstiger vida antalet leverantörer som ”okynnesöverklagar”.
    Preklusion av ”fel i förfrågningsunderlaget” kan bli mycket komplicerat om upphandlande myndigheter rättar, och rättar så att det fortfarande är fel i underlaget. Vad händer med frågan då? Är felet prekluderat, eller finns det möjlighet att åberopa det rättade felet som fortfarande är fel?
    Hur beräknas rättegångskostnaderna hos en myndighet som inte anlitar ombud?
    Överprövningsutredningen i sig är undermålig och medför bara fler frågor. Trots att civilministern är duktig på upphandling så verkar han helt missa komplexiteten när det gäller offentlig upphandling i sina yttranden.

    Svara
  4. Mattias skriver:
    2016-08-01 kl. 14:38

    Visst finns det okynnesöverprövningar, det kan jag som upphandlare garantera. En del av dessa skulle automatiskt försvinna även om avgiften vore mindre såsom 1000:-. Angående preklusionsfrågan blir det ju intressant om en sådan överprövning skulle inkomma. Går ett sådant ärende före hos FV? Om inte så kvarstår ju problemet med långa väntetider på besked om ärendet ska prövas eller ej med hänvisning till preklusionsfristen. Och om ärendet ska prövas – blir det ytterligare väntetid då? För mig verkar det som det bara blir fler frågor att pröva och belastningen på de olika rättsinstanserna kommer att öka.
    En åtgärd måste verka inför en leverantörs eventuella beslut att överpröva. Om det kostar på ett eller annat sätt kommer fler (även UM) att tänka sig för innan överprövning och överklagande lämnas in.

    Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fler artiklar

Lediga jobb

Strategisk Entreprenad­upphandlare/­kategori­ledare till Stockholm Vatten och Avfall

  • Avtalscontroller till Sektionen för inköp och upphandling
  • Rekrytera rätt kompetens med Inköpsrådet
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Pernilla Norman

Kursen gör SUA begripligt

Anna David, upphandlare vid Jönköping Energi, rekommenderar alla som upphandlar något skyddsvärt att gå utbildningen Säkerhetsskyddad upphandling:
– Kursen är jättebra, pedagogisk, lätt att förstå och följa, säger Anna David.

Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
Advokatbyråns 15 förbättringsförslagAdvokatbyråns 15 förbättringsförslag
Oklara omständigheter för preklusionsreglerOklara omständigheter för preklusionsregler
Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 årUpphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli juristAnnika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
Allvarligt fel när vd begått brottAllvarligt fel när vd begått brott
Fel att förkasta anbud som onormalt lågtFel att förkasta anbud som onormalt lågt
Subjektiv objektivitetSubjektiv objektivitet

Nytt från Upphandling24

  • Uppsala får rätt mot ”fyra stora”
  • Slottner: Ökad konkurrens och minskat krångel
  • Malin efter Olof
  • Kontrolltjänst med förhinder
  • Riksdagsenighet om IPI
  • Utlovar enklare annonsering
  • Nya perspektiv från syd

Kommentarer från läsarna

Björn : Oklara omständigheter för preklusionsregler
Jag saknar grundläggande information i fallet. Det verkar uppenbart att domstolen inte iaktog kontexten så jag anser är av avgörande…
Björn : Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
Den som följer diskussioner om onormalt låga priser måste slås av myndigheternas och rättsväsendets total oförmåga att tackla relativt enkla…
Frans : Oklara omständigheter för preklusionsregler
Intressant! "Skäl till varför en omständighet ska få åberopas utgör knappast i sig en omständighet till stöd för en talan…
Eva : Subjektiv objektivitet
Förbittrad som leverantör blir man, när det hänvisas till ospecifiecad "kvalitet" Hur skall man som leverantör veta vad som kan…
Nils Larsson : Subjektiv objektivitet
Jag håller med, det är inte bra när utvärderingar ser godtyckliga ut, oavsett om de är det eller inte. Bortsett…
Johan : Ok med förhandlat oannonserat förfarande
Lagstiftaren har gjort det väldigt krångligt för alla inblandade genom att skilja på anbud som är: 1. ogiltiga 2. olämpliga…
En annan Björn : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
"Oaktat detta anser vi att den här typen av domar är betydelsefulla för övergripande diskussioner och debatt." Jag håller med!…
Håkan : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
2010? Skulle kunna tolkas som år 2010? Lite äldre än 3 år då..
David Sundgren : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
Jag anser nog att "datum" betyder att en viss dag ska kunna identifieras. "Oktober 2020" är således inget datum. Det…
Björn : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
Är det någon annan som undrar vem som bestämde att ett datum betyder "YYYYMMDD"? Jag anser att exempelvis "17 februari"…

Senaste inläggen

  • Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
  • Advokatbyråns 15 förbättringsförslag
  • Oklara omständigheter för preklusionsregler
  • Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
  • Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
  • Allvarligt fel när vd begått brott
  • Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
  • Subjektiv objektivitet
  • Ok med förhandlat oannonserat förfarande
  • Leverantörer från tredjeland kan uteslutas
  • Hur bevisas yrkesmässig kapacitet?
  • Inte ok med koncernbolag i samma upphandling
  • Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
  • Tilldelningsbeslut = slutbehandlat ärende
  • Tydligare gränser för hyresundantaget

Aktuella utbildningar

Delta på distans eller på plats i Stockholm. Valet är ditt.

  • Robusta IT-avtal | 28 april
  • Hållbar upphandling | 29 april
  • LOU på två dagar | 6-7 maj
  • Entreprenadupphandling och AMA AF | 8 maj
  • Säkerhetsskyddad upphandling | 14 maj
  • Kvalificerad IT-upphandlare – Steg 2 praktisk tillämpning | Hösten 2025
  • Praktisk avtalsrätt inom LOU och LUF | Hösten 2025
  • Anbudsutvärdering | Hösten 2025
  • Kvalificerad entreprenad­upphandlare | Hösten 2025
  • Leda upphandlingar effektivt | Hösten 2025
  • Få fart på er avtals­förvaltning | Hösten 2025
  • Kvalificerad IT-upphandlare | Hösten 2025
  • Ramavtal – fördjupningskurs | Hösten 2025