Den bomb som Cops (Center for forskning i offentligt-privat samspil) släppte häromdagen fortsätter att diskuteras i Danmark. Rapporten är finansierad av Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen och visar på betydande transaktionskostnader för näringslivet vid offentliga upphandlingar.
Sett över de åtta branscher som studerats varierar företagens kostnader för att lämna ett anbud kraftigt. Prislappen för anbudsarbetet löper från en och upp till, som mest, nio procent av upphandlingens värde.
Det är företag som levererar kunskap och rådgivning som tvingas satsa mest för att få vara med och konkurrera om uppdragen. Att arbeta fram ett anbud kostar i snitt nio procent av inköpsvärdet.
Henriette Søltoft är direktör för DI Rådgiverne. Denna branschorganisation organiserar konsulter inom olika områden som till exempel management, arbetsmiljö, marknadsanalys och reklam.
– Det är ett våldsamt och fullständigt onödigt slöseri med resurser som forskarna kunnat dokumentera. Fast jag är inte överraskad eftersom våra medlemsföretag har vittnat om dessa missförhållanden under en längre tid.
Henriette Søltoft poängterar att resursslöseriet inte bara är ett problem för de rådgivande företagen:
– Det är också ett samhällsproblem eftersom de kostnader som konsulterna har i viss mån återspeglas i priserna.
DI Rådgiverne har frågat runt bland de egna medlemmarna om inställningen till offentlig upphandling. Åtta av tio företag avstår ofta eller då och då från att lämna anbud på grund av att kostnaderna inte står i proportion till den ekonomiska uppsidan.
I studien från Cops framgår bland annat att leverantörernas transaktionskostnader är högre när andra tilldelningskriterier än pris används. Enligt företagen som svarat på enkäten är det förhållandevis sett ”billigare” att svara på regioners upphandlingar än på köp som görs av kommuner och statliga myndigheter.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer