Danmark fick ny EU-anpassad upphandlingslag för ett drygt år sedan och ligger på detta område alltså steget före Sverige. Detta till trots anser organisationen Dansk Industri, som analyserat det första året med den nya lagen, att det finns betydligt mer att göra.
Enligt rapporten utnyttjas inte de nya innovationsfrämjande upphandlingsformer som lagen öppnat dörren för. De traditionella metoderna dominerar fortfarande.
Man hittar under 2016 exempelvis bara ett enda exempel på innovationspartnerskap. Konkurrenspräglad dialog har använts 15 gånger.
Från leverantörshåll noteras att anbudstiderna blivit kortare, något som inte alls uppskattas. I öppna upphandlingar har tiden för att förbereda och lämna in anbud sjunkit med en vecka, från 49 dagar till 42 dagar.
Klart är att lägsta pris har minskat i betydelse som tilldelningsgrund efter den 1 januari 2016. En undersökning av genomförda städupphandlingar visar att 15 procent av upphandlingarna som gjordes inom detta område under 2016 avgjordes på pris.
Det är en minskning med 14 procent sedan nya upphandlingslagen trädde i kraft. Även i de städupphandlingar där anbuden bedöms på fler kriterier än pris tenderar prisets betydelse att minska.
Uppmaningen från Dansk Industri är att anamma de mer flexibla upphandlingsformer som lagen möjliggör. Samtidigt vill man att kvalitetsparametrar ska vinna mark på bekostnad av pris och att anbudstiderna inte kortas för mycket.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer