Fråga: Hej! Jag ska upphandla en skola med tillhörande idrottshall på totalentreprenad (ABT 06) med en entreprenadsumma genom ABT 06. Det viktigaste är att skolan kommer att bli färdigställd inom föreskriven tid, den har alltså högre prioritet än idrottshallen. Det kommer att bli en totalsumma för allt samt färdigställandetiden ska vara densamma.
Jag har läst följande hos Inköpsrådet om huvuddelar respektive etapper. Hur ska jag förfara med förseningsviten om skolan kan bli klar men ej idrottshallen? Ska jag kalla det etapper eller huvuddelar?
Svar: Hej och tack för din fråga! Syftet med etapper och huvuddelar utvecklas i Motiv till AMA AF 12 under AFC/D.44 Deltider respektive AFC/D.1 Omfattning.
Etappindelning med deltider
Tanken med etappindelning är att beställaren i förfrågningsunderlaget kan ange när entreprenören ska ha färdigställt en större eller mindre del av entreprenaden. Skälet till detta kan vara olika, men min erfarenhet är att beställaren oftast använder etappindelning för att förtid kunna ta del av entreprenaden i bruk utan att få olika garantitider.
Andra tänkbara anledningar är när beställaren själv ska tillhandahålla visst arbete som är beroende av färdigställandet eller då upphandlingsformen är delad entreprenad (se länkad artikel ovan) och en sidoentreprenörs arbeten är avhängigt en annan sidoentreprenörs.
För att etappindelning ska få effekt är det givetvis viktigt att det kombineras med villkor om förseningsvite.
Huvuddelar
Om entreprenaden innehåller lätt särskiljbara delar kan det finnas anledning att i stället för etapper dela in den i huvuddelar. Skillnaden med huvuddelar är att entreprenaden även avtalsmässigt hålls isär i vissa delar då varje huvuddel har sin egen kontraktssumma och garantitid.
Fördelen med det är att entreprenören kan lämna ett lägre anbud om denne slipper ansvara för den del som färdigställs först under längre tid än senare färdigställda delar.
Andra fördelar kan vara att beställaren vår möjlighet att ”testa” entreprenören och i stället för att häva hela entreprenaden, om det finns fog för detta, låta annan entreprenör endast färdigställa senarelagd huvuddel. Är beställaren exploatör kan det finnas goda skäl att dela upp uppförandet av ett antal lägenhetshus i huvuddelar i avvaktan på finansiering eller liknande.
Uppdelning i aktuellt fall
Som jag uppfattar omständigheterna i ditt fall skulle en uppdelning i såväl etapper som huvuddelar med fördel kunna tillämpas. Frågan blir därför något strategisk då bägge alternativen innebär möjlighet att vitesbelägga försening av delar av entreprenaden.
Tänk på att vitesvillkor är konkurrenshämmande och kostnadsdrivande. När jag arbetade med entreprenadupphandling brukade jag tillämpa en pragmatisk trappa där ett lägre vite utgick för de första veckorna och ett högre därefter.
Jag utgår från att ni i planeringsskedet tänkt er att hela entreprenaden ska vara färdig samma datum eller kort tid emellan och att det i princip endast är prioriteringen av skolbyggnaden som är relevant. Detta talar för etappindelning där själva skolbyggnaden förenas med ett något strängare vitesvillkor än idrottshallen, förslagsvis 2 % utan trappa (en rimlig vitesnivå ligger normalt på 0,5-1 %).
Det sagda förutsätter dock att den deltid som anges också är rimlig och innehåller viss marginal. Det kan i sammanhanget vara lockande att i AF-delen särreglera ABT:s regler om rätt till tidsförlängning.
Om beställaren bestämmer när en del av entreprenaden ska påbörjas och avslutas är beställaren också ansvarig för att reglerna i arbetsmiljölagen och anslutande föreskrifter följs. Beställaren ansvarar därför för att kontraktstiden är så pass väl tilltagen att arbetet kan utföras i sådan takt att risk för olyckor undviks.
Om villkoren avseende tidsförlängning särregleras behöver i så fall kontraktstiden anpassas (förlängas) därefter. Av beställaren föreskrivna tider utgör även uppgifter för vars riktighet beställaren enligt ABT ansvarar för. Om någon färdigställandetid visar sig vara orimligt kort är det något som faller tillbaka på beställaren.
Jakob Waldersten
Bolagsjurist, Sh bygg, sten och anläggning
Har du frågor om entreprenadupphandling? Mejla info@inkopsradet.se.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer