Fjolårets byggprojekt vid Trollabadet i Glimåkra blir dyrare än beräknat för Östra Göinge kommun. Förvaltningsrätten går på Konkurrensverkets linje och dömer ut 375 000 kronor i upphandlingsskadeavgift.
Byggnaden, med omklädningsrum och kiosk, kostade 6,2 miljoner kronor. Beställningen gick till förstahandsrankad leverantör på kommunens ramavtal. Kommunen delade upp projektet på två avrop: ett på 4 995 000 kronor och det andra på 1,2 miljoner kronor.
Konkurrensverket lägger samman avropen. Detta eftersom de avser samma byggprojekt. Det andra avropet avsåg färdigställande av den byggnad som påbörjades genom kommunens första avrop.
Detta innebär att taket för avrop på det aktuella ramavtalet, fem miljoner kronor, överskrids. Större byggentreprenader ska annonseras så att fler företag kan lämna anbud, vilket alltså inte skedde.
Kommunen betonar att kontraktet inte medvetet delats på två avrop i syfte att kringgå LOU. Det var snarare en förhoppning att undvika att förvärra avtalsbrottet vid det första avropet. De övriga två ramavtalsleverantörerna har erbjudits ekonomisk ersättning för den skada de kan ha lidit.
Inför förvaltningsrätten ville kommunen se slopade eller i alla fall sänkta böter. Argumentationen var att man frivilligt och på eget initiativ vidtagit åtgärder, till exempel ändrades rutiner för hur avrop genomförs, när man förstått att det var fel gjort.
Fast den gubben går inte. Förvaltningsrätten premierar inte den sortens efterklokhet. Bedömningen är att den överträdelse som Östra Göinge kommun begått inte kan anses vara ringa.
En revision visar att kommunen gjort fler tveksamma byggavrop.
Strafflindring borde absolut införas i regelverket. Annars gör sig myndigheter bara dumma (ett väldigt vanligt fenomen) och medger aldrig sina fel. Allt skulle bli så mycket enklare om de skyldiga samarbetade om en rättelse.