Ett kommunalförbund upphandlade i egenskap av ombud för två kommunala bolag ett ramavtal som gällde måleriarbeten med möjlighet att lämna anbud inom ett eller flera delområden. Vid utvärderingen tillämpades lägst pris och ramavtalet tilldelas maximalt tio anbudsgivare med rangordning inom respektive delområde. Vid avrop skulle den leverantör som erhållit högst rangordning tillfrågas först.
Leverantör A tilldelades rankning tre inom delområde 1 och 2 och ansökte om överprövning av upphandlingen.
Av upphandlingsdokumenten framgick att anbudsgivare skulle vara registrerade i elsäkerhetsverkets register över godkända företag vilket ingen av anbudsgivarna var. Ingen av anbudsgivarna som tilldelats uppfyllde kravet.
Förvaltningsrätten konstaterade att kommunalförbundet vid utvärderingen bortsett från ett kvalificeringskrav och antagit anbud som inte uppfyller kravet, vilket stred mot likabehandlingsprincipen. Upphandlingen skulle därför göras om.
Kommunalförbundet överklagade till kammarrätten som avslog överklagandet. Kammarrätten konstaterade att det aktuella kravet tydligt hade angetts i upphandlingsdokumentet och att det har viss koppling till ändamålet med upphandlingen. Det fanns därför anledning för potentiella leverantörer att förutsätta att kravet varit viktigt.
Kammarrätten instämde i förvaltningsrättens bedömning att kvalificeringskravet inte gick att bortse från och att det stred mot likabehandlingsprincipen att anta anbud som inte uppfyllde det aktuella kravet. Kammarrätten tillade också att ett förfarande där anbudsgivare inte kan utgå från att uppställda kvalificeringskrav upprätthålls även brister i förutsebarhet och transparens.
Leverantören ansågs ha lidit eller kunna komma att lida skada eftersom det är sannolikt att denne utformat sitt anbud på ett annat sätt utan det aktuella kvalificeringskravet, vilket hade kunnat påverka leverantörens rangordning i ramavtalet.