Den nya lag om upphandlingsstatistik som regeringen föreslagit har nu, utan politisk träta, röstats igenom i riksdagen. Syftet med nyordningen är att förbättra statistiken på upphandlingsområdet.
I Finansutskottets betänkande poängteras att statistiken ska vara objektiv, relevant, noggrann och jämförbar. Upphandlingsmyndigheten blir ansvarig för att sammanställa siffrorna och göra dem allmänt tillgängliga.
Till skillnad från flera andra EU-länder har Sverige som bekant inte någon statlig annonsdatabas för offentliga upphandlingar. Därför kommer de privata aktörer som erbjuder upphandlingssystem att stå för den grunddata som behövs.
Samtliga upphandlingar i Sverige ska annonseras i registrerade annonsdatabaser. Samtidigt görs efterannonsering obligatoriskt för alla upphandlingar, även direktupphandlingar och upphandlingar av lågt värde.
Registreringen bedöms vara nödvändig för uppgifternas tillförlitlighet. Företag (och för all del även upphandlande myndigheter och enheter) behöver, mot avgift, registrera sina respektive databaser hos Konkurrensverket.
För Konkurrensverket är uppdraget nytt. Förberedelser inleds nu för att kunna bedriva en fungerande verksamhet som registermyndighet när regelverket träder i kraft.
Lagen om upphandlingsstatistik träder i kraft den 1 juli 2020. Ett halvår senare, den 1 januari 2021, ändras de lagar som rör upphandling. Det stegvisa införandet beror på att det krävs en del förberedelser. När kravet på att annonsera i registrerade databaser införs måste det såklart finnas sådana.
UPPDATERAD 2019-10-25 kl 09:20: Förtydligande av efterannonseringsplikt.
”Samtidigt görs efterannonsering obligatoriskt” skriver ni – men efterannonsering är redan obligatorisk.
Det följer av 10 kap 4 § LOU bl.a.
Sedan är det en annan sak att svenska upphandlare är episkt dåliga på att efterannonsera. Förmodligen en följd av att många inte kan navigera sig genom den krångliga lagstiftningen. Det blir heller inte enklare av att annonseringsdatabaserna skötts av privata aktörer, men det kommer väl att ”fixas” nu.
Hej Björn,
Stort tack för påpekande. Jag har korrigerat, förhoppningsvis till det bättre.
//Per på Inköpsrådet