Svensk korruption ger sig till känna i form av svågerpolitik och nepotism. Som Inköpsrådet tidigare berättat konstaterar en EU-utredning att Sverige har mer av denna vara än andra länder i unionen.
Även om det statistiska underlaget är rätt magert framgår att tre av tio företag upplever att de förlorat en offentlig upphandling på grund av korruption.
Med anledning av dessa dystra uppgifter ställer Moderaternas näringspolitiske talesman Lars Hjälmered en skriftlig fråga till civilminister Lena Micko:
– Vilka åtgärder har och avser statsrådet att vidta för att minska korruption i upphandlingar med offentlig sektor?
Enligt Institutet mot mutor är ”vardagskorruption” det vanligaste i vårt land. Det bekräftas av siffror ur EU-undersökningen där 45 procent av de svenska respondenterna anser att erbjudanden om gåvor eller resor i utbyte mot en tjänst är bland den vanligaste korruptionsformen. EU-snittet på denna fråga ligger på 27 procent.
– Upphandling är ett område där korruptionsriskerna anses särskilt stora, säger Natali Engstam Phalén, generalsekreterare för Institutet mot mutor.
Lena Micko har fram till lunchtid den 29 januari på sig för att snickra till ett svar.
Bra! Hur tror myndigheterna att det skall kunna finnas statistiskt underlag?
För att få fram det behöver man läsa upphandlingar och skäl till tilldelning. Ofta är det att en leverantör inte anses kvalificerad utan att ange på vilken punkt. Eller att anbudsformuläret är utformat i detalj för en enda leverantör.
Ett sätt att förstå skulle kunna vara att låta leverantörer tipsa om upphandlingar som borde granskas. Men det kräver stor kunskap om vad som skall köpas in för att det skall bli uppenbart.
Oerhört viktig fråga. Att avgiftsbelägga överprövningar kommer inte att minska korruptionen, även om den säkert kommer att bli ännu mer osynlig i statistiken. Men regeringen kanske har för avsikt att införa avgifter för att anmäla alla typer av brott, för att på så sätt förvandla Sverige till ett land med minimal brottslighet och korruption, så länge avgifterna blir så höga att ingen har råd. Det är tillräckligt dyrt som det är idag.
Vad politiker inte verkar förstå, är att det kostar pengar redan att delta i upphandlingar, då det går åt tid och personalresurser att skriva anbud.
Få anbudsgivare drar sig redan idag för att överklaga, eftersom det kostar ytterligare tid och personalresurser och dessutom ytterligare för juridiskt ombud. Den som överklagar, brukar dessutom bli inofficiellt klassad som bråkmakare och får ännu svårare att vinna nästa gång. Om processen blir långdragen, vilket den ofta blir, kan den stå och falla med att en enda person på företaget plötsligt byter jobb.
Nej, att överklaga måste tvärtom istället bli enklare, billigare, mindre riskfritt och gå snabbare. Varför inte införa rättshjälp som jag läste att någon föreslog eller åtminstone möjliggöra att förvaltningsrätterna också kan döma ut skadestånd, då skulle alla processer i de allmänna domstolarna försvinna.