I fjol annonserades 18 345 offentliga upphandlingar i Sverige. Fyra av tio upphandlingar avser anläggningsarbete.
Antalet upphandlingar är ungefär det samma som under 2014, då ett rejält ras i antal inträffade på grund av en kraftig höjning av direktupphandlingsgränsen. Det framgår av en färsk rapport, Statistik om offentlig upphandling 2016, som Konkurrensverket tagit fram i samarbete med Upphandlingsmyndigheten.
– Vi har under flera år arbetat för att förbättra statistiken och fortsätter detta arbete tillsammans med Upphandlingsmyndigheten, säger Dan Sjöblom, generaldirektör på Konkurrensverket.
Enligt rapporten har användningen av ramavtal ökat kraftigt de senaste åren. År 2015 avsåg mer än var tredje annonserad upphandling ramavtal. 2009 låg den siffran på endast sju procent.
En annan siffra som ”stuckit iväg” är andelen annonserade upphandlingar som avbryts utan att kontrakt tecknas. Under fjolåret avbröts 1 807 upphandlingar, alltså var tionde upphandling.
Andelen avbrytanden har ökat år för år, från fem procent år 2009. Den bransch där störst andel upphandlingar avbröts var hotell-, restaurang- och detaljhandelstjänster. Där blev det inget avtal i hela 19 procent av upphandlingarna.
Det kan dessutom vara så att andelen avbrutna upphandlingar är underskattad. I avsaknad av en nationell fristående upphandlingsdatabas bygger rapporten på uppgifter från Visma Commerce – som inte alltid får uppgift om att en upphandling avbrutits.
Det saknas också information om hur stor andel av de avbrutna upphandlingarna som annonseras på nytt.
– Den här rapporten är ett bra underlag, men djupare analyser krävs för att förstå sambanden, summerar Upphandlingsmyndighetens generaldirektör Inger Ek.
Att mäta är att säkerställa önskvärd riktning i verksamheten. Denna statistik är bra och nu tar vi nästa steg genom att analysera vad olika delar säger samt att börja jämföra mellan oss upphandlande myndigheter.
En öppen fråga är statistiken kring direktupphandlingar som är en stor del av det offentliga köpet och ack så viktigt. KKV kanske är det dags att ta hem dokumentationen efter gjorda köp över 100 tkr och dra slutsatser därav?! Eller är det så att dessa köp sker i det fördolda med låg grad av professionalism. …