Skip to content
  • Prenumerera på Inköpsrådets nyhetsbrev
Inköpsrådet
  • Ämnen
    • EU-domstolen
    • Hyresundantaget
    • Kvalificering
    • Likabehandlingsprincipen
    • Processregler
    • Ramavtal
    • Sekretess
    • Upphandlingsskadeavgift
  • Karriär
    • Lediga jobb
    • Lönestatistik
    • Rekrytera smart med Inköpsrådet
  • Utbildning
  • Konferenser
  • Annonsera
    • Annonsera
    • Platsannonsera
  • Om oss
    • Kontakta oss
    • Integritetsspolicy

Tar p-förlust för att få debatt

Parkster tar strid mot att kommuner enbart utvärderar på lägsta pris när de upphandlar mobilparkeringstjänster. ”Någon annan tvingas täcka leverantörernas förluster vilket inte är rättvist”, säger Lars Andersson, operativ chef.

| 2021-11-05
Foto: Parkster

I våras tecknade parkeringsbolaget Parkster avtal med Sundsvalls kommun. Leverantören hade, för första gången, satt ett negativt pris.

– Varje gång någon parkerar på en av kommunens p-rutor i Sundsvall får vi betala för det, säger Lars Andersson, operativ chef på Parkster.

Han motiverar det affärsmässigt dåliga upplägget med att man ville väcka debatt kring frågan.

– Vi har försökt lyfta problemet med att enbart utvärdera på pris i andra upphandlingar vi deltagit i, men inte fått gehör. Den här gången tog vi hem upphandlingen och har lyckats höras genom bruset.

Anledningen till den mediala uppmärksamheten är att Parkster valde att ta ut en särskild avgift på 19 kronor i månaden av personer skrivna i Sundsvall som parkerar på andra Parkster-platser än de som tillhör Sundsvalls kommun.

Ett beslut som väckte stor irritation, men som visade sig vara förenligt med avtalet. 

Avgiften uppmärksammades lokalt och nationellt, vilket enligt Lars Andersson var hela syftet. Avgiften kommer därför att tas bort från december.

Lars Andersson fördjupar sin kritik mot att enbart utvärdera på pris.

– Utvärderingsmetoden tvingar fram avgifter för att täcka kostnader. Det innebär visserligen parkering utan extra avgifter i det upphandlade området men förflyttar kostnaderna till någon annan, det är inte rättvist.

I stället borde faktorer som kvalitet, referenser och presentationen av anbudet vägas in i upphandlingen, menar Lars Andersson. 

– Man kan också tänka sig att ha ett golv där anbud under en viss procentsats, säg 2-4 procent, inte anses seriösa. 

Runt om i landet visar nu kommuner, enligt Lars Andersson, en större förståelse för den problematik som företaget ser.

– De upphandlingar som kommer ut nu har inte bara pris som utvärderingsgrund, säger han och nämner Västerås, Karlskrona och Ängelholm som exempel. 

Avtalet med Sundsvalls kommun sträcker sig över två år, med option på ytterligare ett plus ett år.

– Min förhoppning är att kommunen väljer att göra en ny upphandling utan negativa priser efter två år i stället för att utnyttja optionen.

Enligt Sundsvalls kommun har inga beslut fattats ännu.

Läs mer: Upphandling Negativ prissättningParkeringstjänsterSundsvalls kommun

Olof Axelsson

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

6 kommentarer på "Tar p-förlust för att få debatt"

  1. Jakob Waldersten skriver:
    2021-11-05 kl. 14:50

    Välkommen till upphandlingsrättens underbara värld herr Andersson!

    Att upphandla på lägsta pris innebär att myndigheten kan ställa absoluta krav på kvalitet istället för att tumma på dem i förhållande till priset. Det är alltså kvalitetsmässigt bättre än att att vikta pris mot kvalitet.

    Att prata i termer om absolut spärr på när någon anses vara oseriös är inte förenligt med HFD:s golvprisdom utan varje anbudspris får bedömas för sig enligt reglerna om onormalt lågt pris.

    Att utvärdera referenser är inte tillåtet (däremot anbudsgivarens personal i viss mån). Att utvärdera själva anbudspresentationen är ju meningslöst (och därför otillåtet), eftersom utvärdering ska avse mervärden i kontraktsföremålet och inte själva presentationen av anbudet. Dessutom riskerar en anbudspresentation innebära otillåten komplettering av anbudet.

    Istället bör herr Andersson verka för att upphandling av parkeringsbetalningslösningar görs med någon form av förhandlat förfarande där anbudsgivarna kan lämna anbud på sina lösningar. Att anbudsgivarna helt enkelt får anpassa sitt tjänsteinnehåll efter vissa funktionskrav och efter förhandling får prissätta detsamma. Även detta är dock förenat med flera upphandlingsrättsliga risker, precis som det mesta inom offentlig verksamhet.

    Så som sagt, välkommen till offentlig upphandling! Ett av världens svåraste jobb:

    https://inkopsradet.se/kronika/upphandlare-har-varldens-svaraste-jobb/

    Svara
  2. Roger skriver:
    2021-11-11 kl. 10:44

    Vad menar Jakob med ”Att utvärdera referenser är inte tillåtet”? Vilken märklig tanke. Det är utan tvekan inte förbjudet i lagen. Formen hur referenser ges in kan man diskutera med det är en annan fråga.

    Svara
    1. Jesper skriver:
      2021-11-11 kl. 11:20

      Roger: Det framgår inte riktigt i texten vad som avses med utvärdering av referenser men utvärdering av leverantörens tekniska och yrkesmässiga kapacitet (leverantörens referenser) är förbjudet såväl i lag som i praxis.

      LOU 16:2:
      ”Ett tilldelningskriterium ska anses ha anknytning till den vara, tjänst eller byggentreprenad som ska anskaffas om kriteriet i något avseende hänför sig till denna vara eller tjänst eller till byggnadsverket under något skede av livscykeln”

      Leverantörens referenser har ingen anknytning till tjänsten som upphandlas. Detta är väl främst tolkat i Lianakis och Ambisig domarna.

      Läs mer tex här:
      ”För att förtydliga, det är aldrig tillåtet att utvärdera omständigheter som huvudsakligen är hänförliga leverantörens allmänna förmåga att utföra uppdraget på ett bra sätt eftersom sådana omständigheter är hänförliga till kvalificeringen av leverantörerna.”

      https://www.upphandlingsmyndigheten.se/frageportalen/1456582/intellektuella-tjanster/

    2. Jakob Waldersten skriver:
      2021-11-11 kl. 13:21

      Precis som Jesper är inne på följer det av praxis från EG-domstolen att själva anbudsgivarens referenser inte får utvärderas (eftersom sådana uppgifter snarare är hänförliga till kapacitet att utföra tjänsten). Det som får utvärderas referensmässigt kan vara personal som utgör en ”odelbar del av anbudet”, alltså tillhandahåller intellektuella prestationer. I övrigt är det själva kontraktsföremålet, alltså det man lämnar anbud om, som ska utvärderas. Det innebär att uppgifterna ska avse mervärden i den enskilda upphandlingen.

      Du kan läsa mer om vad jag menar i min artikel kring detta (artikeln avser förvisso entreprenadupphandlingar, men mycket av juridiken är densamma som för tjänster):

      https://inkopsradet.se/expertkommentar/referensentreprenad-far-ej-utvarderas/

  3. Roger skriver:
    2021-11-19 kl. 22:28

    Hej Jakob, Jesper,
    egentligen är vi överens, men det blir fel då att säga att det inte är tillåtet att utvärdera referenser. När man pratar om referenser som ett tilldelningskriterium handlar det i regel om intellektuella tjänster som är själva föremålet av upphandlingen. Många, kanske de flesta, företag är lika med de människor som jobbar i dem och säljer inte produkter utan de anställdas kunskap och kompetens. Det blir naturligtvis anstötligt när något som är vardagsmat för en påstås vara otillåtet.

    Svara
    1. Jakob Waldersten skriver:
      2021-11-20 kl. 12:31

      Hej Roger, jag inser att jag var till viss del var otydlig i min första kommentar.

      Det jag avsåg var ”anbudsgivarens” referenser. ”Anbudsgivaren” är ju allt som oftast ett aktiebolag, i vart fall i princip aldrig en enskild firma – och definitivt aktiebolag när det kommer till parkeringsbolag (som artikeln ju berör). Så där är vi överens!

      Däremot är det inte ovanligt även vid upphandling av byggentreprenader att referenser utvärderas och då är det anbudsgivarens referenser som (felaktigt) är föremål för utvärderingen, inte den personal som står för intellektuella prestationerna. Så att utgå från att termen ”utvärdering av referenser” handlar om intellektuella tjänster beror nog på vilken bransch man är i 🙂

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fler artiklar

Lediga jobb

Svenska Bostäder söker entreprenadupphandlare

Avtalscontroller inom välfärdsbrottslighet till Sollentuna kommun

Strategisk Entreprenad­upphandlare/­kategori­ledare till Stockholm Vatten och Avfall

  • Rekrytera rätt kompetens med Inköpsrådet
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Lär dig LOU av en expert

En kursledare med ambitionen att förenkla upphandlarens vardag. Grundläggande LOU med nyheter och praxis. Mathias Sylvan guidar dig rätt i regelverket och djupdyker i valda delar.

Förslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skälFörslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skäl
Krävs mer än spekulationer för utredningsansvarKrävs mer än spekulationer för utredningsansvar
Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
Advokatbyråns 15 förbättringsförslagAdvokatbyråns 15 förbättringsförslag
Oklara omständigheter för preklusionsreglerOklara omständigheter för preklusionsregler
Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 årUpphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli juristAnnika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
Allvarligt fel när vd begått brottAllvarligt fel när vd begått brott

Nytt från Upphandling24

  • Kräver Bravida på 11 miljoner
  • “Fler brott bör ge uteslutning”
  • AI minskar jobbstressen
  • “En upphandlare måste vara djärv”
  • Tioårsjubileum för marknadens pris
  • Få upphandlar innovativt
  • Vidareutbilda dig inom offentlig upphandling

Kommentarer från läsarna

- : JO-kritik står fast, kan inte överklagas
Maktmissbrukare med andra ord
- : JO-kritik står fast, kan inte överklagas
Tjänsteman på JO uppger att de "väljer" vilka ärenden de ska utreda oavsett om det är ett fel som begåtts…
Måns Weimarck : Förslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skäl
Synnerligen bra idé! Det öppnar upp för goda affärer, minskar behoven av extensiva marknadsundersökningar före varje upphandling och minskar risken…
Björn : Oklara omständigheter för preklusionsregler
Jag saknar grundläggande information i fallet. Det verkar uppenbart att domstolen inte iaktog kontexten så jag anser är av avgörande…
Björn : Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
Den som följer diskussioner om onormalt låga priser måste slås av myndigheternas och rättsväsendets total oförmåga att tackla relativt enkla…
Frans : Oklara omständigheter för preklusionsregler
Intressant! "Skäl till varför en omständighet ska få åberopas utgör knappast i sig en omständighet till stöd för en talan…
Eva : Subjektiv objektivitet
Förbittrad som leverantör blir man, när det hänvisas till ospecifiecad "kvalitet" Hur skall man som leverantör veta vad som kan…
Nils Larsson : Subjektiv objektivitet
Jag håller med, det är inte bra när utvärderingar ser godtyckliga ut, oavsett om de är det eller inte. Bortsett…
Johan : Ok med förhandlat oannonserat förfarande
Lagstiftaren har gjort det väldigt krångligt för alla inblandade genom att skilja på anbud som är: 1. ogiltiga 2. olämpliga…
En annan Björn : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
"Oaktat detta anser vi att den här typen av domar är betydelsefulla för övergripande diskussioner och debatt." Jag håller med!…

Senaste inläggen

  • Förslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skäl
  • Krävs mer än spekulationer för utredningsansvar
  • Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
  • Advokatbyråns 15 förbättringsförslag
  • Oklara omständigheter för preklusionsregler
  • Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
  • Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
  • Allvarligt fel när vd begått brott
  • Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
  • Subjektiv objektivitet
  • Ok med förhandlat oannonserat förfarande
  • Leverantörer från tredjeland kan uteslutas
  • Hur bevisas yrkesmässig kapacitet?
  • Inte ok med koncernbolag i samma upphandling
  • Fel datum – skäl för ingripande och rättelse