Skäliga arbetsvillkor är en självklarhet för alla dem som arbetar i företag vars varor eller tjänster har upphandlats offentligt. Det slår Sveriges offentliga inköpare (SOI) fast i sitt remissvar på utredningen Upphandling och villkor enligt kollektivavtal, SOU 2015:78.
Fast när det kommer till utredningens detaljförslag säger organisationen, som företräder drygt 1 300 medlemmar inom inköpsområdet i offentlig sektor, nej. SOI-ordföranden Henrik Karlsson frustreras av den undermåliga konsekvensbeskrivningen:
– Att utan att närmare analysera konsekvenserna föreslå att särskilda arbetsrättsliga kontraktsvillkor ska ställas vid varje upphandling inom sektorerna bygg, städ och taxi är närmast hårresande.
Utredningens förslag ger enligt SOI upphov till betydande arbete och en rad praktiska problem. Även om Upphandlingsmyndigheten får i uppdrag att erbjuda stöd kan lön, arbetstid och semester inte följas upp av en central myndighet i Stockholm – utan det måste ske lokalt:
– De uppgifter som utredningen föreslår att Upphandlingsmyndigheten ska utföra är marginella i förhållande till den totala arbetsbörda som med utredningens förslag läggs på upphandlande myndigheter.
Henrik Karlsson exemplifierar med bygg- och anläggningsentreprenader. De är många till antalet i våra kommuner och utförs inte sällan på rätt kort tid. Den kombinationen ställer tuffa krav på uppföljningen – som ju måste ske på plats när tjänsten levereras.
Till problembilden hör att flera olika kollektivavtal kan vara tillämpliga för likartade arbetsuppgifter. De flesta av de sammanlagt cirka 685 kollektivavtal som finns i Sverige är dessutom inte allmänt tillgängliga – och många är otydliga.
Henrik Karlsson månar om att krav som ställs vid upphandling verkligen också följs upp. Han menar att utredningen borde ägnat större möda åt att fundera över hur det ska göras rent praktiskt:
– Utredningen måste kompletteras med en seriös konsekvensbeskrivning, summerar han.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer