Med fokus på ett 40-tal avgöranden i förvaltningsrätterna gav Erik Olsson under Inköpsrådets praxisdag nyligen en samlad bild kring hur EU-domstolens snart två år gamla Coopservicedom påverkat svenska domstolar och med de nya krav på takvolym i ramavtal som gäller.
Han är själv förvånad över hur snabbt domen fått återverkningar i svenska domstolar och pekar på att det förutom domar i förvaltningsrätten även gäller fyra kammarrättsavgöranden samt två beslut från HFD om att återförvisa mål till lägre instans.
Rent formellt visar förvaltningsrätternas avgöranden att den upphandlande myndigheten haft framgång i de flesta fallen – omkring sex av tio avgöranden.
Domstolarna har då gått emot anbudsgivare som haft invändningar mot att takvolym inte redovisats ordentligt. I de flesta fallen har bedömningen byggt på att ett företag inte lidit skada, men i några ärenden har det handlat om avslag i sak.
Men statistiken snedvrids av oproportionerligt många mål handlagts av Förvaltningsrätten i Härnösand och där domstolen konsekvent gått på avslagslinjen i tio avgöranden.
-Justerar man med hänsyn till Förvaltningsrätten i Härnösand blir bilden att i gemen vinner leverantören med den här invändningen. Budskapet till myndigheten, när jag läster praxis, är att takvolym ska anges vid upphandling av ramavtal. Punkt slut. Allt annat är ett oproportionerligt risktagande, säger Erik Olsson
Att inte ange takvolym ordentligt är i princip en öppen dörr för överprövning och då sannolikt att man förlorar, enligt Erik Olsson.
-Det spelar egentingen ingen roll hur svårt man tycker det är – man bör göra det. Sedan är det ingen som kommer att ifrågasätta riktigheten i ett takpris. Man kan uttrycka det så att det är okej att dra till med någonting – hur mycket jag tror att jag maximalt kan vilja köpa på det här ramavtalet
Erik Olsson pekar på att det finns två ”skolor” för hur takvolymen ska utformas och att osäkerheten blivit extra stor av olika vägledningar från myndigheter där Upphandlingsmyndigheten förordar att antingen ange takvolym i pris eller volym av antal enheter men där Konkurrensverket anser att båda uppgifterna bör finnas med parallellt.
-Jag tillhör dem som anser att endera uppgiften borde vara tillräckligt med rådande rättsläge – i annat fall kommer svenska domstolar att göra unionsrätten svårare än den behöver vara, säger Erik Olsson, som tillägger att klarhet kan ges i frågan genom ett danskt avgörande där EU-domstolen ska ge vägledning.
Även advokat Anna Ulfsdotter Forssell berörde Coopservice under Praxisdagen och det ovanliga att HFD beviljar prövningstillstånd i kammarrätten.
En ny praxisdag hålls i Göteborg 25 november.
Upplever att många Landsting /Regioner idag väljer att göra mer Ramavtal på Medicinteknik. Detta har enligt mig gjort att man fortsätter att köpa det man redan har utan att man gör en nu konkurrens utvärdering vid större inköp av ny utrustning utan ser det som komplettering av befintlig.
Vad är det som gäller??
Det beror på hur avropsmodellen ser ut i ramavtalet