Ardalan Shekarabi deltog själv inte i den debatt som föregick riksdagsomröstningen som gjorde arbetsrättsliga krav obligatoriska vid vissa offentliga upphandlingar. Från resande fot tackar han Kristdemokraterna för stödet och skriver på Twitter:
– Efter två års kamp… Nu är det slut på lönedumpningen i samband med offentliga upphandlingar.
Markus Pettersson, tillförordnad ordförande för Transportarbetareförbundet, säger att förbundet länge lyft de arbetsvillkor som råder inom färdtjänst.
– Förhoppningsvis kommer nu våra medlemmar att slippa arbeta under usla förhållanden när det gäller samhällsbetalda taxikörningar.
TCO-ordföranden Eva Nordmark hör också till dem som firar resultatet av riksdagens omröstning kring krav på arbetstid, lön och semester.
– Rättsläget är nu klarlagt. Det är möjligt och upphandlande myndigheter ska ställa denna typ av krav.
Hon hade i och för sig hoppats att det även skulle bli obligatoriskt att ställa krav även på tjänstepension och försäkringar. Den nu beslutade lagen ses som en kompromiss och ett steg i rätt riktning:
– Trots en del bakslag under vägen får vi nu äntligen en lagstiftning som gör att arbetstagares rättigheter stärks, samtidigt som konkurrensen blir schysstare.
Företagarna anser att det är viktigt att effekterna av de nya reglerna noga följs och utvärderas, inte minst ur ett småföretagsperspektiv. Organisationens upphandlingsexpert Ulrica Dyrke säger:
– Det finns tyvärr uppenbar risk för rättsliga oklarheter och fallgropar till följd av de nya reglerna – stick i stäv med de politiska ambitioner som uttalas om att förenkla den offentliga upphandlingen.
Sveriges Offentliga Inköpare ser schyssta villkor för arbetskraft som utför tjänster som betalas med offentliga medel som en självklarhet. Enligt organisationens bedömning riskerar dock de nya reglerna att överbelasta bland annat kommuner.
– Alla upphandlande myndigheter får en omedelbar skyldighet att anställa ny kompetens för att kunna leva upp till kraven. Och den kompetensen är redan en bristvara, säger SOI-ordföranden Emma Breheim.
Upphandlingsmyndigheten får i uppdrag att stötta landets upphandlare med villkor och kriterier. Enligt Emma Breheim bör myndigheten också ha resurser för att ge stöd och support för de 4 100 organisationer som berörs.
– Vi är osäkra på hur väl rustad myndigheten är för det i dagsläget.
Klart är att Upphandlingsmyndigheten är på alerten. Redan dagen efter omröstningen bjuds det viss vägledning på webben – och mer utlovas.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer