Vinnovas uppdrag är att stärka Sveriges innovationsförmåga och bidra till hållbar tillväxt. Ett av de områden myndigheten arbetar med är hållbara matsystem.
När Vinnova skulle upphandla catering till sina 200 anställda och 14 000 besökare per år låg därför fokus på just hållbarhet, enligt Maria Edholm, jurist och ansvarig för upphandlingen.
– Allt vi gör ska följa Agenda 2030. Vi tänkte att det måste gå att få till bra och läcker mat som är hållbart tillverkad och där leverantören arbetar integrerat med hållbarhet, säger hon.
2019 genomfördes en RFI som gav underlag för kravställningen för de beräknade 4 000 måltiderna per år, som serveras främst i samband med externa möten. Matens klimatpåverkan i hela matkedjan, alltifrån jordbruk och biologisk mångfald till förpackningar och transporter, blev en viktig parameter.
Vinnova samarbetar med företaget Carbon Cloud som tagit fram ett verktyg där man kan registrera ingredienser i en maträtt och få fram dess klimatavtryck räknat i kilo koldioxidekvivalenter (CO2e). Gränsen sattes till högst 0,5 kg CO2e per måltid.
I stället för att låta leverantörerna konkurrera med pris sattes ett givet pris per måltid på 130 kronor.
Nio anbud kom in, ett uppfyllde inte de formella kraven. Ytterligare tre klarade inte gränsen för klimatpåverkan. Fem gick vidare till anbudsutvärdering.
– Alla fick högsta betyg för sin hållbarhetsredovisning, vilket betyder att en smakprovning blev avgörande, säger Maria Edholm.
Förutom kravet på låg klimatpåverkan skulle leverantörerna kunna leverera minst fyra kalla lunchrätter med protein, kolhydrater och fett. Vikten per portion skulle vara minst 400 gram.
Smakprovningen genomfördes i juni 2020. Bedömningsgruppen bestod av fyra personer som betygsatte maten efter visuell presentation, smak, konsistens och helhetsbedömning.
De tre med högst betyg tilldelades uppdraget efter rangordning. Hittills har ettan klarat att leverera alla beställningar.
– Våra matgäster är väldigt nöjda. Det är mycket vegetariskt och en del fisk och kyckling, säger Maria Edholm.
Leverantören redovisar löpande sina rätter i Carbon Clouds verktyg. Däremot gör inte Vinnova någon löpande uppföljning av exempelvis transporter.
– Det är något vi skulle kunna utveckla. Och med tanke på att alla fick högsta betyg för sin hållbarhetsredovisning kanske vi hade kunnat ställa tuffare krav, säger Maria Edholm.
Vad var det då för maträtt som vann smakprovningen? Jo, rödbetsbollar med getost på sallad med rostade pumpafrön, picklade rotfrukter, potatis, bönor och linser, örter, balsamico och olivolja, samt nybakat bröd och olivolja.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer