-Övergången till auktorisation finns med i stadens nya budget. Vi kommer inte att bryta några avtal som vi har idag enligt LOU och under året blir det mycket fokus på att ta fram tydliga kvalitetskrav som ska gälla för att bevilja auktorisation. Så det är något år bort innan vi kan börja godkänna leverantörer enligt det nya systemet, säger Anders Svensson, moderat ordförande i Göteborgs stads nämnd för arbetsmarknad och vuxenutbildning.
Reformen har vållat politisk strid i Göteborg där V och FI inom oppositionen vänt sig mot det man ser som en privatisering av vuxenutbildning.
Men den politiska ledningen i Göteborg menar att det finns en rad fördelar med auktorisation som en valfrihetsmodell.
-Långsiktighet och kontinuitet är starka skäl för den nya modellen med auktorisation. Vi upplever där att LOU:s begränsningar med som längst fyraåriga avtalsperioder ger problem med att bygga upp långsiktiga relationer med privata aktörer, säger Anders Svensson.
-Med LOU måste vi också avgränsa verksamheten till ett fåtal leverantörer och vi missar därmed att få del av stor och gedigen erfarenhet från företag som inte tilldelats avtal.
Omkring 12 000 SFI-elever berörs av förändringen och fram till nu har Göteborgs stad valt att upphandla ungefär två tredjedelar av undervisningen.
Mariah Ben Salem Dynehäll, liberal vice ordförande i arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden, ser ett värde med fler fristående aktörer att erbjuda eleverna.
-Det är också viktigt eftersom det handlar om en heterogen elevgrupp med olika behov och där fler aktörer även ger utrymme för specialisering som möter skilda behov.
-För vuxenutbildningen i Göteborgs stad har det varit tydligt under senare år att LOU är ett trubbigt instrument med ganska korta avtalsperioder och överprövningar som gör att nya avtal drar ut på tiden. Det blir kortsiktigt och hattigt och är varken tryggt för elever eller utförare, säger Mariah Ben Salem Dynehäll.
Nyligen presenterade den statliga Kliva-utredningen med kritik mot kommunala brister kring kvalitetskrav när vuxenutbildning upphandlas.
Uppsala kommun har utifrån utredningen valt att stärka fokus på kvalitet i en ny upphandling.
I Göteborg tillbakavisar den politiska ledningen kritik om att auktorisation kan leda till sämre undervisningskvalitet.
-Vi är väldigt tydliga med att ställa höga kvalitetskrav på våra utförare och det är grunden för en bra undervisning, oavsett om man väljer LOU eller auktorisation. Vi har fördelen av att det finns en grundlig utredning som förvaltningen gjort om olika lösningar och vi har ett bra underlag för att ny formulera de kvalitetskrav som ska gälla för auktorisation, säger Mariah Ben Salem Dynehäll.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer