I slutet av juni dömdes samtliga sju åtalade, fyra före detta medarbetare vid Atea och tre personer på köparsidan, i det stora danska mutmålet. Nu är det dags för ytterligare en domstolsprocess.
Bagmandspolitiet, polisens bedrägerienhet, åtalar sju före detta medarbetare vid Atea för bestickning.
Enligt dansk lag kan ett företag hållas ansvarigt för handlingar som begås av dess anställda. Mot bakgrund av att sex av de sju tilltalade har varit försäljningschefer vid Atea riktas blickarna återigen mot den mutkultur som tycks ha rått vid företaget.
Morten Felding, vd för Ateas danska bolag, poängterar att målet inte är nytt:
– Ingen av de åtalade är längre anställda vid Atea och vi har under hela processen stöttat polisen i deras utredningsarbete.
Detta bestickningsåtal är en fortsättning på tidigare utdömda straff vid Retten i Glostrup. Offentligt anställda vid exempelvis Udenrigsministeriet och Københavns kommune har redan fällts, vissa till fängelsestraff, för att ha tagit emot olika typer av elektronikprodukter såsom datorer, plattor och mobiler.
Samtidigt som detta händer kämpar Atea för att återfå förtroendet som IT-leverantör till det offentliga Danmark där bolaget hämtar hem motsvarande runt tre miljarder kronor. Bolaget har till Statens og Kommunernes Indkøbsservice (SKI) överlämnat omfattande dokumentation över hur man förändrat rutiner och utbildning.
– SKI tar starkt avstånd från alla former av bestickning och mutor. Vi ser därför allvarligt på den fällande domen, säger Signe Lynggaard Madsen, vd för SKI, som inte kan bedöma hur lång tid granskningen kan komma att ta.
I dokumenten beklagar Atea de fyra före detta anställdas affärsmetoder. Företaget betonar att ingen nu anställd finns bland de fängelsedömda personerna. Man berättar att en lång rad åtgärder har genomförts sedan sommaren 2015 för att tvätta rent och se till att denna typ av problem inte återuppstår.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer