Atea
Hårda straff i Ateahärvan. Foto: Atea.

Ateamutor ger fängelse och miljonböter

Dansk offentlig sektors sannolikt största mutaffär är avgjord. Rätten i Glostrup dömer ut fängelsestraff för de sju korruptionsåtalade medan Atea får betala företagsbot.


Samtliga sju åtalade i det stora danska mutmålet döms. Fängelstraffen spänner från 40 dagar till ett och ett halvt år.

Fyra av de sju åtalade personerna är före detta toppchefer inom Atea. Mest namnkunnig är den tidigare koncernchefen Claus Hougesen som lämnade Atea för det konkurrerande bolaget 3A-it. Han får tio månader bakom lås och bom.

Längsta straffet, ett och ett halvt år, går till den före detta IT-driftschefen vid Region Sjælland. Fyra av de dömda bestämde sig redan när domen föll för att överklaga.

Samtidigt dömer rätten ut en företagsbot på motsvarande närmare 14 miljoner kronor till Atea. Företaget bedöms ansvarigt för systematisk bestickning och kriminalitet som underminerar förtroendet för samhället. Detta är dock långt från vad åklagaren yrkat på, över 80 miljoner kronor.

I ett debattinlägg i Berlingske tar Ateas koncernchef Steinar Sønsteby på sig ansvaret. Han skriver att han ber om ursäkt till alla berörda för att Atea har orsakat skador och skapat bekymmer som kräver både tid och pengar för alltför många människor, organisationer och företag.

Det borde rimligen indikera att bolaget accepterar domen och böterna.

Efter det att mutaffären, där offentliga kunder uppvaktats med resor, restaurangbesök och elektronik, uppdagades har Atea genomfört ett omfattande reningsbad med bland annat uppdaterade etiska regler och skärpta kontrollrutiner.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *