Skip to content
  • Prenumerera på Inköpsrådets nyhetsbrev
Inköpsrådet
  • Ämnen
    • EU-domstolen
    • Hyresundantaget
    • Kvalificering
    • Likabehandlingsprincipen
    • Processregler
    • Ramavtal
    • Sekretess
    • Upphandlingsskadeavgift
  • Karriär
    • Lediga jobb
    • Lönestatistik
    • Rekrytera smart med Inköpsrådet
  • Utbildning
  • Konferenser
  • Annonsera
    • Annonsera
    • Platsannonsera
  • Om oss
    • Kontakta oss
    • Integritetsspolicy

LOU är ändå inte allt här i världen

ExpertkommentarÖverprövningar upplevs ofta som att de sker i ett rättsligt vakuum. Bedömningarna görs utifrån ett upphandlingsrättsligt perspektiv, och varken verkligheten eller andra rättsområden verkar ha någon betydelse. Olle Lindberg och Albin Nyrén, Kahn Pedersen, beskriver tre kammarrättsmål där utgången berott på annat än upphandlingsrättsliga bedömningar.

| 2023-08-14
Albin Nyrén och Olle Lindberg, Kahn Pedersen.

Det är inte så konstigt att överprövningsmålen i princip bara kretsar kring rent upphandlingsrättsliga frågor. Högsta förvaltningsdomstolen har nämligen uttalat att överprövningen inte tar sikte på upphandlingens materiella resultat utan endast på om myndigheten förfarit formellt korrekt och iakttagit de upphandlingsprinciper och förfaranderegler som anges i LOU (HFD 2013 ref. 5).

Annorlunda uttryckt ska överprövningen utreda om bestämmelserna i LOU har följts eller inte. LOU är en förfarandelagstiftning och reglerar (något förenklat) endast vägen från kommunicering av inköpsbehovet till val av leverantör.

Det är inte en reglering av exempelvis hur avtalen ska utformas eller vilka mål som upphandlingen ska nå för att det ska anses vara en lyckad affär. Det innebär att det allt som oftast inte finns något utrymme i ett överprövningsmål att behandla annat än frågor om exempelvis kraven var tillräckligt transparenta eller om anbudsgivarna faktiskt har bedömts i enlighet med dessa krav.

Detta har skapat något av en skiljelinje i överprövningsmålen, och många uppfattar det som att det enda som har någon som helst betydelse är bestämmelserna i LOU. Det är därför intressant att notera några av vårens kammarrättsfall där utgången i målen har varit beroende av civilrättsliga bedömningar (till exempel avtalstolkning) snarare än upphandlingsrättsliga bedömningar.

Civilrättsliga bedömningar i några färska överprövningsmål
På kort tid har det kommit tre kammarrättsfall där det avgörande i målen har varit en civilrättslig bedömning av omständigheterna i respektive mål. Rättsfrågorna i dessa mål saknar i och för sig koppling till varandra, men de tjänar tillsammans som en god påminnelse av att det faktiskt finns mer här i livet än enbart upphandlingsrätten.

Tidpunkten för civilrättsligt bindande avtal
Det första avgörandet är det uppmärksammade upphandlingsskadeavgiftsmålet mot Bodens kommun (Kammarrätten i Sundsvall, mål nummer 1044-22). Målet har bland annat kommenterats här.

Frågan var om kommunen hade genomfört en otillåten direktupphandling genom ett ”sale and leaseback”-upplägg som gällde en fastighet där köparen av fastigheten förpliktades utföra hyresgästanpassningar åt kommunen.

Konkurrensverket menade att detta utgjorde en otillåten direktupphandling och ansökte därför om upphandlingsskadeavgift. Tidsfristen för en sådan ansökan är inom ett år från tecknande av avtal.

Kommunen och köparen tecknade ett överlåtelseavtal. Detta avtal var dock villkorat av kommunfullmäktiges godkännande beslut. Konkurrensverket ansökte om upphandlingsskadeavgift senare än ett år från överlåtelseavtalets ingående, men inom ett år från kommunfullmäktiges beslut.

Kammarrätten konstaterar att ett civilrättsligt bindande avtal har uppstått redan vid överlåtelseavtalets tecknande. Slutsatsen motiveras bland annat med stöd av Högsta domstolens avgörande i NJA 1995 s. 178, där domstolen fann att ett villkorat överlåtelseavtal alltjämt utgjorde ett giltigt fastighetsköp.

Utgången i målet var beroende av ifall den fastighetsrättsliga definitionen av ett giltigt fastighetsköp var uppfyllt. Konkurrensverket ansökte senare än ett år från tecknandet av det villkorade överlåtelseavtalet, och ansökan hade därför kommit in för sent för att målet skulle kunna prövas.

Formkrav för förlängning av avtal
I ett mål hos Kammarrätten i Stockholm, mål nummer 6367-22, gällde saken en ansökan om ogiltighet av avtal. I det ursprungligen upphandlade avtalet angavs att avtalstiden var två år med möjlighet till förlängning i två år till. Avtalet angav även att förlängning skulle ske skriftligen senast tre månader innan avtalstiden gick ut.

Kommunen skickade ut en begäran om förlängning tidigare än tre månader före avtalstidens utgång, men när den väl undertecknades var det mindre än tre månader kvar innan avtalet löpte ut. Förvaltningsrätten hade bedömt att förlängningen inte utgjorde ett avsteg från avtalsvillkoren, eftersom partsavsikten bedömdes vara att låta ramavtalet löpa vidare.

Kammarrätten fann i stället, med utgångspunkt i avtalets ordalydelse, att förlängningen inte hade skett i enlighet med avtalsvillkoren och att det därför saknades betydelse ifall det fanns en gemensam partsavsikt om förlängning av avtalet.

Målet skickades tillbaka till förvaltningsrätten för prövning om förlängningsavtalet utgjorde en otillåten direktupphandling i ljuset av att förlängningen innebar ett avsteg från avtalsvillkoren.

Tolkningen av innehållet i ett anbud
Det sista exemplet vi vill lyfta fram rör Kammarrätten i Jönköpings dom i mål nummer 610-23, som  kommenterats här. Målet rörde en upphandling av slamsugning och spolning. Anbudsgivarna skulle lämna pris för spolning/slamsugning per timme samt timpris för jourutryckning utanför vanlig arbetstid.

En anbudsgivare offererade ett timpris på 1 420 kronor för arbete under sedvanlig arbetstid samt 300 kronor per timme för jourutryckning. Kommunen tolkade anbudet som att timpriset för jourutryckning skulle läggas ihop med grundpriset, det vill säga att jourpriset totalt skulle vara 1 720 kronor i timmen.

Kammarrätten konstaterade att det ankommer på kommunen att visa att timpriset för jourutryckning avsåg ett tillägg och inte ett totalpris, samt att kommunen inte hade visat att den har haft fog för att lägga ett annat pris till grund för utvärderingen än vad som framgår av bolagets anbud.

Kammarrätten fann därför att upphandlingen skulle rättas där anbudsgivarens totala jourutryckningspris skulle vara 300 kronor i timmen (i enlighet med anbudets ordalydelse).

Civilrättens betydelse vid överprövning av upphandling
I samtliga tre beskrivna kammarrättsmål har utgången varit beroende av frågor som inte besvaras i LOU. När är ett avtal giltigt? Vad innebär avtalsvillkoren, och hur ska de tolkas under avtalstiden? Hur tolkar man innehållet i ett anbud? Dessa frågor besvaras i stället genom en civilrättslig analys.

Överprövningsprocessen syftar i huvudsak till en kontroll om bestämmelserna i LOU har följts. Det innebär dock inte att LOU svarar på alla frågor som behöver besvaras i överprövningsmålen. Ett upphandlingsförfarande enligt LOU utmynnar trots allt i ett vanligt avtal, och det är därför naturligt att förvaltningsdomstolarna tar hjälp av civilrättslig avtalstolkning för en fullständig analys av omständigheterna i målet.

Ett annat sätt att beskriva detta är att det ofta är nödvändigt för domstolarna att anlägga ett holistiskt synsätt och bedöma omständigheterna utifrån samtliga rättsliga discipliner som målet aktualiserar. Om så inte skulle ske tror vi att målen i stället skulle framstå som verklighetsfrånvända, vilket på sikt leder till en urholkning av förtroendet för överprövningsinstitutet som sådant.

De upphandlade avtalen ska ju existera även efter att förfarandereglerna i LOU har spelat ut sin roll, och vårens skörd av kammarrättsfall tjänar som en god påminnelse om detta. LOU är ju – trots allt – inte allt här i världen.

Olle Lindberg
Albin Nyrén
Kahn Pedersen

 

 

Få din fråga om upphandling besvarad
Skickar

Läs mer: ExpertkommentarÖverprövning

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fler artiklar

Lediga jobb

Strategisk Entreprenad­upphandlare/­kategori­ledare till Stockholm Vatten och Avfall

  • Avtalscontroller till Sektionen för inköp och upphandling
  • Rekrytera rätt kompetens med Inköpsrådet
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Pernilla Norman

Kursen gör SUA begripligt

Anna David, upphandlare vid Jönköping Energi, rekommenderar alla som upphandlar något skyddsvärt att gå utbildningen Säkerhetsskyddad upphandling:
– Kursen är jättebra, pedagogisk, lätt att förstå och följa, säger Anna David.

Advokatbyråns 15 förbättringsförslagAdvokatbyråns 15 förbättringsförslag
Oklara omständigheter för preklusionsreglerOklara omständigheter för preklusionsregler
Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 årUpphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli juristAnnika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
Allvarligt fel när vd begått brottAllvarligt fel när vd begått brott
Fel att förkasta anbud som onormalt lågtFel att förkasta anbud som onormalt lågt
Subjektiv objektivitetSubjektiv objektivitet
Ok med förhandlat oannonserat förfarandeOk med förhandlat oannonserat förfarande

Nytt från Upphandling24

  • Kontrolltjänst med förhinder
  • Riksdagsenighet om IPI
  • Utlovar enklare annonsering
  • Nya perspektiv från syd
  • Växer med kommunsamverkan
  • Politisk träta om extramiljoner
  • Inköpsvolymen ökar kraftigt

Kommentarer från läsarna

Björn : Oklara omständigheter för preklusionsregler
Jag saknar grundläggande information i fallet. Det verkar uppenbart att domstolen inte iaktog kontexten så jag anser är av avgörande…
Björn : Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
Den som följer diskussioner om onormalt låga priser måste slås av myndigheternas och rättsväsendets total oförmåga att tackla relativt enkla…
Frans : Oklara omständigheter för preklusionsregler
Intressant! "Skäl till varför en omständighet ska få åberopas utgör knappast i sig en omständighet till stöd för en talan…
Eva : Subjektiv objektivitet
Förbittrad som leverantör blir man, när det hänvisas till ospecifiecad "kvalitet" Hur skall man som leverantör veta vad som kan…
Nils Larsson : Subjektiv objektivitet
Jag håller med, det är inte bra när utvärderingar ser godtyckliga ut, oavsett om de är det eller inte. Bortsett…
Johan : Ok med förhandlat oannonserat förfarande
Lagstiftaren har gjort det väldigt krångligt för alla inblandade genom att skilja på anbud som är: 1. ogiltiga 2. olämpliga…
En annan Björn : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
"Oaktat detta anser vi att den här typen av domar är betydelsefulla för övergripande diskussioner och debatt." Jag håller med!…
Håkan : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
2010? Skulle kunna tolkas som år 2010? Lite äldre än 3 år då..
David Sundgren : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
Jag anser nog att "datum" betyder att en viss dag ska kunna identifieras. "Oktober 2020" är således inget datum. Det…
Björn : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
Är det någon annan som undrar vem som bestämde att ett datum betyder "YYYYMMDD"? Jag anser att exempelvis "17 februari"…

Senaste inläggen

  • Advokatbyråns 15 förbättringsförslag
  • Oklara omständigheter för preklusionsregler
  • Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
  • Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
  • Allvarligt fel när vd begått brott
  • Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
  • Subjektiv objektivitet
  • Ok med förhandlat oannonserat förfarande
  • Leverantörer från tredjeland kan uteslutas
  • Hur bevisas yrkesmässig kapacitet?
  • Inte ok med koncernbolag i samma upphandling
  • Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
  • Tilldelningsbeslut = slutbehandlat ärende
  • Tydligare gränser för hyresundantaget
  • Sunda företag vill ha högre hållbarhetskrav

Aktuella utbildningar

Delta på distans eller på plats i Stockholm. Valet är ditt.

  • Robusta IT-avtal | 28 april
  • Hållbar upphandling | 29 april
  • LOU på två dagar | 6-7 maj
  • Entreprenadupphandling och AMA AF | 8 maj
  • Säkerhetsskyddad upphandling | 14 maj
  • Kvalificerad IT-upphandlare – Steg 2 praktisk tillämpning | Hösten 2025
  • Praktisk avtalsrätt inom LOU och LUF | Hösten 2025
  • Anbudsutvärdering | Hösten 2025
  • Kvalificerad entreprenad­upphandlare | Hösten 2025
  • Leda upphandlingar effektivt | Hösten 2025
  • Få fart på er avtals­förvaltning | Hösten 2025
  • Kvalificerad IT-upphandlare | Hösten 2025
  • Ramavtal – fördjupningskurs | Hösten 2025