I Inköpsrådets löneundersökning frågade vi även efter kön för att kunna besvara frågan: Hur jämställt är det med löner för svenska
Ser vi på hierarkin upphandlingsassistent, upphandlare och upphandlingschef minskar andelen kvinnor ju högre upp i hierarkin vi kommer. Bland assistenterna är 83 procent kvinnor, bland upphandlare är 58 procent och cheferna har andelen kvinnor sjunkit till 43 procent.
För att se eventuella löneskillnader måste vi hålla oss till en och samma titel. Vi väljer upphandlare, eftersom vi där har flest svar. Kvinnliga upphandlare tjänar i genomsnitt 2 488 kronor mindre per månad. Männen tjänar 6,5 procent mer i genomsnitt. Vi har frågat efter heltidslöner och bett dem som jobbar deltid att räkna om sin lön till motsvarande heltid.
Skillnaden kan bero på andra faktorer som till exempel att det kvinnliga upphandlare skulle ha lägre utbildning eller i större utsträckning arbeta i kommuner (som betalar sämre än offentligt ägda bolag).
Vi börjar med att jämföra kvinnor och män med samma utbildningsnivå. Vi valde dem som har examen från högskola eller universitet eftersom den gruppen är störst i undersökningen. Nu sjunker löneskillnaden mellan könen med 248 kronor till 2 240 kronor. Männen tjänar 5,7 procent mer.
Fortsätter vi att borra ned i materialet jämför dem som har samma utbildningsnivå (högskola) och arbetar på samma typ av organisation (kommun) ökar löneskillnaden något (151 kronor).
Var i landet man arbetar påverkar lönen. Stockholmare tjänar mer än dem som arbetar på mindre orter. Vi jämför inom gruppen som arbetar på orter med mindre än 50 000 invånare. Då ökar skillnaden i vårt material till 3 600 kronor per månad eller 9,7 procent.
Ju fler avgränsningar som görs desto färre svar finns det i undersökningen. På den övergripande nivån (upphandlare) har vi 864 löneuppgifter. När vi begränsar oss till enbart dem med högskoleexamen är antalet uppgifter 478. Begränsar vi oss ytterligare till kommuner är antalet 186 för att sjunka till 70 när vi bara tittar på dem samhällen med mindre än 50 00 invånare.
Löneskillnaden kan bero på andra faktorer. Entreprenadupphandlare kan ha högre lön och det kan vara fler män än kvinnor som har den funktionen. Vi har inte frågat om det och vet därför inget om det.
Du kan själv göra urval och analyser på löneläget via Inköpsrådets tjänst. Du kan se hur lönen varierar med fem olika faktorer och även för sju andra titlar utöver upphandlare. Gå direkt till Lön för upphandlare och andra tjänster.
Läs också våra tidigare analyser av löner och förmåner för dem som jobbar med offentlig upphandling:
Faktorerna som ger dig högre lön
Var tjänar upphandlarna bäst? Stat, kommun eller landsting?
Här får upphandlare bonus
Så missnöjda är upphandlare med lönen
Analysen bygger på en löneenkät som är genomförd av Inköpsrådet under september-oktober 2015.
Bo, hur ser det ut när ålder och antal år inom yrket tas med som faktor? Stiger eller sjunker skillnaden?
Hej Henrik,
jag har inte tittat på ålder eller erfarenhet den här gången. Jag har tidigare sett att erfarenhet betalar sig dåligt Jag skrev så här den gången:
”…statistiken visar att erfarenhet inte betalar sig i någon större utsträckning. De som har mindre än ett års erfarenhet av att arbeta med offentlig upphandling tjänar i genomsnitt 36 610 kronor per månad. De som har sju till tolv års erfarenhet tjänar bara 154 kronor mer per månad i snitt.”
https://inkopsradet.se/lon/faktorerna-som-ger-dig-hogre-lon/
Det är alltså siffror för alla som har titeln upphandlare/inköpare oavsett kön.