Civilminister Ardalan Shekarabis besked om att införandet av de nya EU-anpassade upphandlingslagarna skjuts upp är inte vad varken upphandlare eller leverantörer vill höra. Förseningen, på mer än ett halvår, skapar osäkerhet.
– Vi har förberett oss genom att kompetensutveckla oss och se över nya affärsmöjligheter. När detta nu blir försenat skapar det frustration och vi tappar effekt, vilket vi inte har råd med, säger Johan Almesjö, förbundsdirektör i Inköp Gävleborg.
Johan Almesjö säger att han och hans kolleger gör mer än någonsin för kommunerna – och några av förändringarna skulle avsevärt kunna förbättra möjligheterna i den offentliga affären:
– Jag tänker på reserverade kontrakt och dynamiska inköpssystem-möjligheten som föreslås gå än längre bland flera områden.
Stefan Holm, upphandlingsexpert på Almega, upprörs över förseningen. Han förutser att situationen framöver kan bli komplicerad med oklarheter om vilka regler som faktiskt gäller. Även om EU-direktiv inte införs i medlemsstaterna kan de ändå få direkt effekt.
– Förseningen skapar oreda på en marknad som redan präglas av byråkrati och krångel.
Han köper inte förklaringen att lagarna är omfattande och att Lagrådets arbete dragit ut på tiden:
– De förutsättningarna var ju givna redan innan.
Sören Enholm, vd på TCO Development, menar att förseningen riskerar att försena mer hållbara upphandlingar i kommuner och landsting:
– Många kommuner ställer idag avancerade krav i linje med direktivet men de som idag väntar på lagstiftningen kanske nöjer sig med baskrav, vilket såklart riskerar försena möjligheten för skärpta miljö- och sociala krav.
Han ser fram emot öppningen i det nya direktivet att inköpare kan hänvisa direkt till tredjepartscertifieringar som till exempel TCO Certified när de köper IT-produkter och Fairtrade för livsmedel. Idag är det lite mer omständigt eftersom inköparna måste hänvisa till att produkterna ska uppfylla kraven i certifieringarna och att leverantörerna ska skicka in certifikat eller motsvarande som bevismedel.
Finns det inget positivt?
– Att lagen försenas leder förhoppningsvis till en bättre förankrad lagstiftning.
Johan Almesjö tycker det är trist att behöva vänta på den nya lagen till den 1 januari 2017:
– Allt som allt kan man hävda att det ”bara” är en försening och att vi har en lagstiftning att förhålla oss till, men det har ställts en hel del förhoppningar på aviserade förändringar och det är inte bra att de försenas.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer