Det har blåst styv kuling kring Stockholms läns landstings upphandlingar under senare tid. En del av sjötrafikupphandlingen måste göras om och psykiatriupphandlingen är ifrågasatt. Det i förväg uppsagda avtalet med Onemed har fått stor, för att inte säga mycket stor, uppmärksamhet.
Även inte fullt så publika upphandlingar har gnisslat. Under de senaste två åren har landstinget vid fem tillfällen dömts att betala upphandlingsskadeavgift för otillåtna direktupphandlingar av vårdtjänster.
Igår överlämnade Konkurrensverket ytterligare fyra färska fall till förvaltningsrätten. Det handlar om avtal som förlängts trots att den möjligheten inte gavs.
Anna Starbrink är hälso- och sjukvårdslandstingsråd. Vi undrar hur det kommer det sig att Stockholms läns landsting fällts så många gånger för felaktiga vårdupphandlingar när exempelvis Region Skåne, som nästan upphandlar lika mycket, inte har någon sådan prick på sig.
– Det är aldrig bra att vi blir fällda i domstol, även om antalet fällningar förstås ska sättas i relation till det stora antalet upphandlingar och avtal i vårt landsting.
Hittills summerar sig landstingets upphandlingsböter till 12 miljoner kronor. Fällande dom i de senaste fallen kommer att addera 1,6 miljoner kronor till de onödiga utgifterna.
Är detta något som ”räknas in” i kalkylen?
– Nej!
Anna Starbrink berättar att det just nu pågår ett stort förändringsarbete inom vården. Vård flyttas ut från de stora akutsjukhusen till nya vårdgivare, många vårdval har införts och fler står för dörren.
Ett stort antal avtal berörs. En del vård har omfattats av LOU, men ska i en snar framtid gå över i LOV. Vissa avtal har då hunnit löpa ut och det är anledningen till att de i vissa fall har förlängts.
– Man har i vissa fall bedömt att nya upphandlingar, med allt det innebär, är fel prioritering innan allt är klarlagt med vårdinnehåll och organisation och ibland vårdval.
Vad har lärts av tidigare fällningar?
– Det är en mindre andel avtal som fått kritik, vilket vi naturligtvis tar allvarligt på. Vi fortsätter arbeta för att få så bra avtal, på så många områden, så snabbt som möjligt.
Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom säger att det är angeläget för er att planera för att vända trenden och fullt ut följa lagen.
– Vi har en plan för våra upphandlingar och avtal och för hur de ska prioriteras, något som tidigare saknades, men togs fram i fjol sedan jag tillträtt som ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer