Konsumtionen av kyckling ökar snabbare än alla andra köttprodukter. Thailand är efter Danmark den största exportören av förstekta filéer och annat bearbetat kycklingkött till Sverige.
Enligt en färsk rapport, Trapped in the Kitchen of the World, från Swedwatch sker inte produktionen på bästa sätt. Swedwatch har intervjuat migrantarbetare från Kambodja och Myanmar som arbetar för fyra thailändska kycklingföretag som exporterar till Sverige och andra EU-länder.
– Många av de här människorna lever i en rättslös tillvaro. De exploateras dagligen och sitter fast i skulder till arbetsgivare och rekryteringsagenter, säger Kalle Bergbom, rapportförfattare på Swedwatch.
Intervjuer med sex av de största importörerna och grossisterna visar att handeln med thailändsk kyckling ofta sker utan riskanalyser när det gäller människorättskränkningar hos underleverantörerna. Upphandlare inom större kommuner och landsting har bristande rutiner för att ställa och följa upp sociala krav i sina livsmedelsavtal.
– Det är uppenbart att livsmedel som importvara måste ses och behandlas som en riskkategori, inte bara vad gäller djurhållning och matsäkerhet som idag, fortsätter Kalle Bergbom.
Rapporten pekar även på brister i EU:s direktiv för ursprungsmärkning. Till exempel kan kyckling som är bearbetad i Thailand och därefter vidareprocessad i Danmark märkas som dansk.
SKL Kommentus och landstingen har fattat ett gemensamt beslut om att genomföra en revision av livsmedelsupphandlingar:
– Vi ser mycket allvarligt på de missförhållanden som rapporten beskriver eftersom livsmedelsupphandlingar är av stor vikt för våra ägare, säger Peter Nohrstedt, hållbarhetsansvarig på SKL Kommentus.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer