Den här hösten kommer att bli den mest spännande för offentlig upphandling någonsin, eller åtminstone under de tio år som jag har bevakat området. Aldrig förr har offentlig upphandling varit så på tapeten i den politiska debatten som nu.
På riksplanet har vi kraven på kollektivavtalsliknande villkor i offentlig upphandling. Det ska bli högintressant att se om regeringen får stöd från Sverigedemokraterna i den här frågan. Det verkar så, men mycket kan fortfarande hända. Det är inte säkert att den inre kärnan i Sverigedemokraternas ledning . Det här blir spännande att följa.
Vinster hos företag inom vård och omsorg är en av de allra hetaste frågorna i den politiska debatten just nu. Retoriken går på högvarv och har redan gått genom taket. Ena sidan pratar om löntagarfonder och den andra att patienter är till salu på börsen. Om vinsterna ska begränsas blir det också en uppgift för upphandlaren att omsätta i praktiken.
Jag har aldrig varit med om att två upphandlingsfrågor har legat i topp på den politiska dagordningen.
Det har inte blivit en het politisk fråga på riksplanet än, men sociala krav är ytterligare en bubblare. Allt fler politiker kräver att upphandlingar ska leda till jobb eller praktikplatser för ungdomar, långtidsarbetslösa eller andra som står långt från arbetsmarknaden. Alla tycker inte att det här är bra, men någon riktig debatt har inte dragit igång. Det är att stå i motvind att argumentera mot den här typen av krav i offentliga upphandlingar.
Jag överlämnar de politiska frågorna åt politikerna, men att offentlig upphandling hamnar i fokus är odelat positivt. Debatten pekar på kraften i offentlig upphandling, att det är viktigt. Den förstärkningen av statusen för offentlig upphandling behövs.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer