I Hässleholm har upphandlarna lyckats intressera också små leverantörer för kommunens upphandling av livsmedel. Lösningen är 80/20.
Modellen, som uppfunnits av Hässleholms kommun, garanterar huvudleverantören 80 procent av beställningsvärdet. Resterande del, upp till 20 procent av volymen, kan fördelas fritt de företag som placerat sig som tvåa och trea i varje varugrupp.
– Det unika i vår modell är att mindre leverantörer får möjlighet att växa i sitt avtal, berättar Rikard Muth, upphandlingschef i Hässleholm. Det gör att mindre och ofta lokala leverantörer får lättare att efter sina förutsättningar vara med och sälja sina varor och tjänster.
Mindre leverantörer kan via sitt upphandlade avtal öka sin försäljning upp till 20 procent av total volym. Detta samtidigt som den stora leverantören har krav på sig att leverera minst 80 procent av behovet, vilket gör volymen intressant för dem.
– Kommunens verksamheter har aktivt använt modellen som en ram för att kunna anlita mindre, lokala leverantörer, säger Birgitta Petersson, upphandlare i Hässleholms kommun.
Andelen närproducerade och ekologiska produkter har ökat kraftigt i Hässleholm. Hela 93 procent av det kött som serveras i skolor och omsorg är svenskt. Andelen ekologiska livsmedel är 34 procent, vilket kan jämföras med 22 procent för två år sedan. Av mejeriprodukterna kommer 97 procent från Skåne, Blekinge, Småland och Öland.
Är modellen så generell att den kan användas även för andra varor och tjänster?
– Det kan vara fullt möjligt men får anpassas till de specifika förutsättningar som gäller för varje upphandling/bransch, summerar Rikard Muth.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer